Az egy évvel korábbi 3,7 százalékkal szemben tavaly 2,9 százalékkal bővült a magyar GDP és a várakozások szerint idén tovább lassul a gazdaság növekedése.

A bruttó hazai termék (GDP) a tavalyi negyedik negyedévben 3,2 százalékkal bővült éves összevetésben, míg naptár- és szezonális hatásokkal kiigazítva a GDP 3,0 százalékkal gyarapodott az előző év azonos időszakához képest – derült ki a KSH adataiból. A magyar gazdaság így összességében 2,9 százalékkal nőtt 2015-ben az előző évhez viszonyítva. A GDP növekedési üteme lassult 2014-hez képest, amikor a gazdaság 3,7 százalékos bővülést mutatott.

A GDP 2014-ben még 3,7 százalékkal gyarapodott 2013-hoz képest, idén pedig a gazdasági növekedés további lassulására lehet számítani. A GDP bővüléséhez tavaly és két éve is nagyban hozzájárultak az uniós támogatások, amelyekből rekord összeg érkezett 2014-ben és 2015-ben, mivel az előző uniós költségvetési ciklusban Magyarországnak járó pénzeket tavaly év égéig lehetett lehívni. Idén azonban az új pályázati ciklus még nem fut fel, így kevesebb támogatás érkezik és ez a GDP adaton is nyomot hagy majd.

A növekedéshez a mezőgazdaság kivételével mindegyik nemzetgazdasági ág hozzájárult. A termelési oldalon az ipar bruttó hozzáadott értéke 6,3, az építőiparé 2,9, a szolgáltatásoké 2,8 százalékkal növekedett, míg a mezőgazdaságé 13 százalékkal csökkent. A felhasználási oldalon a háztartások tényleges fogyasztása 2,6, a közösségi fogyasztás 0,6 százalékkal bővült. E két tétel eredményeként a végső fogyasztás 2,3 százalékkal nőtt. A bruttó felhalmozás 0,5, ezen belül a bruttó állóeszköz-felhalmozás 1,9 százalékkal nagyobb lett, így a belföldi felhasználás összességében 1,9 százalékkal emelkedett. Az export 8,4, az import 7,8 százalékkal nőtt.