Az amerikai árukat importáló magyarországi cégeknek a 25 százalékos uniós védővám ellenére semmiféle pluszbevallást, dokumentumot nem kell benyújtaniuk, a vámkezelés során viszont magasabb összegű vámterhet kell kifizetniük.

Az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok kereskedelmi háborúja miatt nem nő a hazai cégek vámadminisztrációs terhe. Leopold Róbert, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vám- és jövedéki szóvivője a Világgazdaságnak elmondta: nyolcjegyű vámtarifaszámok jelzik az EU ominózus, múlt pénteki végrehajtási rendeletének mellékletében hogy egy-egy megjelölt termékcsoportban pontosan mely amerikai árukra szabtak ki 25 százalékos kiegészítő vámot.

A termékcsoportok között találhatók gabona-, zöldségfélék, gyümölcsök, alkoholos italok, ecet-, dohányáruk, illatszerek, szépség- vagy testápoló készítmények, de kötött ruházati cikkek, használt ruhák, valamit vas-, acél- és alumíniumáruk, hajók, illetve játékok, játékszerek és sporteszközök is, csaknem 3 milliárd eurónyi értékben. (MTI)