Tavaly 36 vállalkozásba összesen több mint négymilliárd forintot fektetett be a Széchenyi Tőkealap. Az elmúlt öt évben 620 vállalkozás üzleti tervét nézték át és 85 hazai kis- és középvállalkozásba helyeztek ki forrást.

Már több mint 11 milliárd forintot fektetett be 85 hazai kis- és középvállalkozásba az ötödik éve működő Széchenyi Tőkealap (SZTA). Ezzel a befektetésszámmal az alap a hazai tőkebefektetői piac legaktívabb tagja volt az elmúlt években – mondta sajtótájékoztatóján Csuhaj V. Imre, a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Az SZTA tavaly 36 tranzakciót hajtott végre, több mint négymilliárd forint értékben. A portfóliócégek több mint háromnegyede végez valamilyen innovációs tevékenységet, és több mint a fele exportál külföldi piacokra. Az SZTA elsősorban gyártó cégekbe, míg a többi tőkebefektető inkább a szolgáltató szektorba fektet – mondta az elnök-vezérigazgató.

Csuhaj V. Imre elmondta, a tőkét igénylő cégek közül a legnagyobb növekedési potenciállal rendelkezőket választják ki. Az eddigi 13 lezárt tranzakcióból 1,1 milliárd forint folyt vissza, ezeket a forrásokat újabb vállalkozások tőkefinanszírozására használhatják fel. Kilenc befektetésnél érték el a tervezett teljes megtérülést, ezeknél az átlagos éves hozam 10 százalék feletti volt – tette hozzá.

Az elnök-vezérigazgató szerint a hazai kis- és középvállalkozások (kkv) évről évre több tőkeforrást igényelnek az SZTA-tól, ami azt mutatja, hogy egyre többen választanák a kockázati tőkét, mint külső finanszírozási forrást. Az alap 11 milliárd forintnyi befektetéséhez több mint 4,3 milliárd forint magántőke társult, amely meghaladja a kihelyezett források összegének 37 százalékát. Az SZTA valamennyi magyarországi régióban közel jár az 1,7 milliárd forint befektethető tőke kihelyezéséhez, és még több ügylet áll döntés, illetve folyósítás előtt – hangsúlyozta Csuhaj V. Imre.

Török József, a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. üzletfejlesztési és startup igazgatója ismertette: 620 vállalkozás üzleti tervét elemezték. Öt év alatt 75 milliárd forint értékű tőkeforrásra érkezett érdemi megkeresés, ami több mint hatszorosa a kihelyezhető keretösszegnek. Tavaly 20 milliárd forintnyi tőkeigény érkezett.

A társaság tájékoztatása szerint a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. feladata a Regionális Operatív Programok keretéből felállított Széchenyi Tőkebefektetési Alap 14 milliárd forintos forrásának eljuttatása a magyar kkv-szektorhoz, tőkebefektetés formájában. Az alap forrásának 85 százaléka európai uniós forrásból származik, 15 százaléka magyar állami forrás. Az alap célja a nemzetgazdasági szempontból jelentős, ugyanakkor a piaci kockázati tőkebefektetők figyelmén többségében kívül eső szektorok vállalkozásainak tőketámogatása. (MTI)