Eddig 130 ezer hektár termőföldet értékesítettek a Földet a gazdáknak programban, ebből 170 milliárd forint bevétele származott az államnak – jelentette be az állami földekért felelős államtitkár vasárnap Budapesten, sajtótájékoztatón.

A program célja nem a bevételszerzés, hanem a magyar földművesek, a középosztály, a családi vállalkozások segítése, valamint a spekuláció kiszűrése. A program keretében főként kis területeket értékesítettek, mintegy 7000 gazda vásárolt 12 ezer birtoktestet – mondta Bitay Márton Örs.

Ttavasz végéig további 140 ezer hektár földet kívánnak eladni. Ebben a körben már halastavak is lesznek, így összesen 260-280 ezer hektárt értékesítenek. Emlékeztetett rá, hogy a kezdeti tervek szerint 350 ezer hektárt szántak eladásra, de le kellett vonni bizonyos területeket, például mintagazdaságokat vagy honvédségi kezelésben álló övezeteket.

Azok juthatnak földhöz, akik megfelelnek a törvényben előírt feltételeknek, és az árverésen a legmagasabb árat kínálják, a helyben lakó földműveseket pedig elővásárlási jog illeti meg. Bitay Márton Örs nyomatékosította, hogy senki nem ajándékba vagy jutányos áron kapja meg a földet, amelyre húszéves elidegenítési és terhelési tilalom is vonatkozik.

Szigorú törvényi feltételeknek kell megfelelni, a kritériumok alapján Magyarországon az emberek többsége nem vásárolhat termőföldet. A földet vásárló gazdák kedvezményes hitelt vehetnek fel, amelynek kamatozása az első tíz évben mindössze 1,95 százalék évente. Egy ügyfél legfeljebb 300 millió forintot igényelhet, a hitel futamideje pedig maximum húsz év.