A 2015 júniusáig eltelt 12 hónapban a lakóingatlan-árak 12,2 százalékkal csökkentek Dubajban – derül ki a Knight Frank legfrissebb elemzéséből.

Az ingatlan-tanácsadó társaság adatai szerint a dubaji ingatlanár-csökkenés valamelyest még az ukrajnainál is meredekebb volt – a polgárháborús állapotok közepette északkeleti szomszédunknál a Knight Frank „mindössze” 12 százalékos átlagos árcsökkenést regisztrált. A legnagyobb mértékben, 20,7 százalékkal a hongkongi lakóingatlan-árak emelkedtek 2014 júliusa és 2015 júniusa között.

A 2008-as ingatlanpiaci árzuhanás Dubajt is a csőd szélére sodorta, a következő években azonban az árak visszatért a válság előtti szintek közelébe. A mostani áresésben az olajár – és így az olajból származó bevétel – csökkenése, a rubel és az euró gyengülése mellett a dubaji vezetés intézkedései is szerepet játszanak: a felvehető jelzáloghitelekre felső korlátot vezettek be és a spekuláció visszaszorítás érdekében a tranzakciós díjat is a duplájára emelték.

A dubaji áresés a várakozások szerint folytatódik: a Cluttons szakértői szerint a villaárak 2015 második félévében 5–7 százalékkal, a bérleti díjak pedig 1,5–2 százalékkal csökkenhetnek.