Szlovákiában jóval hosszabb lett azoknak az élelmiszereknek a listája, amelyeknek az ára októberben emelkedett, mint azoké, amelyeknek csökkent.

Éves összehasonlításban leginkább a vaj (56 százalék), a paradicsom (39,3 százalék), a kivi (35,4 százalék) vagy az alma (25,4 százalék) ára emelkedett a legnagyobb mértékben – derül ki az élelmiszerárak alakulásának Postabank által készült elemzésből a Statisztikai Hivatal adatai alapján.

Az októberi adatok alapján az élelmiszerárak évközben átlagosan 6,2 százalékkal emelkedtek – írja a hirek.sk.

„Az emelkedést főképpen az agrártermékek világpiaci árának alakulása, a vaj- és tejtermékek, illetőleg a tojásnak a hiánya okozza, de a lakosság jobb vásárlóereje is hozzájárul. Feltételezéseink szerint az élelmiszerárak az elkövetkező hónapokban is tovább növekednek, megközelítőleg a jelenlegi emelkedési ütemet fogják tartani” – értékelte a helyzetet Jana Glasová, a Postabank elemzője.

A sertéshúsért és sertéshúsból készült termékekért 6-24 százalékkal fizetnek többet, mint az elmúlt év karácsonya előtt. Marhahús vásárlása esetén sem tudnak igazán megtakarítani, bár ára nem emelkedett akkora mértékben, mint a sertéshúsé (az áremelkedés 2-5 százalék között mozog). A csirkehús ára az előző évi árakhoz képest nem változott lényegesen.