Dinamikusan fejlődnek a magyar-indonéz kapcsolatok, ennek egyik legutóbbi példája, hogy a magyar kormány hiteléből felépülő vízügyi létesítmények közel félmillió ember vízellátását fogják biztosítani Indonéziában.

Joó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) export növeléséért felelős helyettes államtitkára elmondta: a magyar-indonéz gazdasági vegyes bizottság elnökeként a kétoldalú gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok áttekintésére és a bizottság év végi, budapesti ülésének előkészítésére látogatott el Indonéziába.

Indonézia a világ negyedik legnagyobb országaként 260 milliós népességével Magyarország számára kiemelten fontos partner a térségben. „Örömmel nyugtázták”, hogy a kétoldalú áruforgalom az elmúlt években dinamikusan bővült: tavaly az első 10 hónapban az Indonéziába irányuló magyar export 18 százalékkal nőtt éves összehasonlításban.

Joó István elmondta: az együttműködés leginkább perspektívával rendelkező területei a vízgazdálkodás, az egészségügy, valamint az info- és telekommunikáció. Ezek mind olyan ágazatok, amelyekben már erőteljesen jelen vannak a magyar cégek Indonéziában.

Kiemelte: a vízgazdálkodásban komoly sikerekről lehet beszámolni, a tárgyalások ideje alatt Közép-Jáván 7 víztisztítót adtak át, abból a 36-ból, amelyet a budapesti Fővárosi Vízművek és a helyi partnere épít meg az év végéig Indonéziában a magyar kormány által biztosított hitelből. A projekt során az is nagyon pozitív fejlemény, hogy a Fővárosi Vízművek mintegy 50 magyar vállalkozás, mint beszállító cég termékeivel és szolgáltatásaival valósítja meg a projektet.

(Forrás: MTI)