2017. december 5. kedd, 19:15
önkéntesek, Európai Parlament
Az európai önkéntes szolgálat már mintegy százezer önkéntes projektet szervezett fiataloknak világszerte, és továbbra is várja a jelentkezőket.

Mintegy 1,5 millió 15 és 30 év közötti európai fiatal vállalt már valamilyen önkéntes munkát, legyen az kertészet, plakátkészítés, vagy segítségnyújtás gyermekeknek. Többnyire azonban helyi közösségeket segítenek, kevés kezdeményezés lépi át az államhatárokat.

A határokon átívelő önkéntes munka támogatására hívta életre az unió az európai önkéntes szolgálatot, amely a különböző szervezetek együttműködését segítve kapcsolatot teremt az önkéntes országa és a projekt megvalósulási helye között.

A 17 és 30 év közötti fiatalok számára nyitott projektek 2–12 hónapig tartanak, és az önkéntesek rendkívül sok területen, például a kultúra, a gyermek- és ifjúsággondozás, a sport, a kulturális örökségvédelem, a művészetek, az állatjólét, a környezetvédelem vagy a fejlesztési együttműködés területén segíthetnek.

Szállásuk és ellátásuk térítésmentes, ingyenes egészségbiztosításban részesülnek, és költőpénzt is kapnak a projekt időtartamára, csak az utazási költségek egy kis részét kell saját maguknak állniuk

Európai Szolidaritási Testület

Az EU 2016-ban hozta létre az Európai Szolidaritási Testületet, amely lehetővé teszi a fiataloknak, hogy ott segítsenek, ahol a legnagyobb szükség van rájuk: például természeti katasztrófával sújtott területeken, menedékkérőket befogadó központokban, vagy szociális problémák kezelésében.

A 18 és 30 év közötti fiatalok kétfajta projektben vehetnek részt: önkéntes munkát végezhetnek (teljes munkaidőben, fizetés nélkül), illetve szakmai gyakorlat keretében is dolgozhatnak (tanulószerződéses gyakorlati képzés, vagy munka).

A projektek 2 hónaptól 1 évig tartó időszakra szólnak, és fedezik az önkéntesek szállással, utazással, étkezéssel kapcsolatban felmerülő költségeit, az egészségbiztosítási kiadások egy részét vagy egészét, és biztosítanak némi költőpénzt is.

Az EP szerint mindenki számára lehetővé kell tenni az önkéntességet

Az Európai Parlament 2016-ban állásfoglalást fogadott el, amelyben többek között arra kérte a bizottságot, hogy minden korosztály számára tegye elérhetővé az önkéntes szolgálatot, biztosítson jogi segítséget az önkéntesek számára és gondoskodjon a projektek megfelelő finanszírozásáról.


Cég és szolgáltatás kereső
Twitter megosztás Google+ megosztás
A szerkesztő ajánlja