A magyarországi ipari termelés volumene tavaly mindössze 0,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, miközben 2015-ben még 7,4 százalékos növekedést produkált.

Tavaly a feldolgozóipari termelés volumene 1,4 százalékkal nagyobb volt az előző évinél. A termelés szintje (folyó áron több mint 26 ezer milliárd forint) hét hónapban meghaladta az előző évit, a legnagyobb mértékben augusztusban (11,9 százalék). A feldolgozóipar tizenhárom alága közül nyolcban bővült a termelés volumene – derül ki a KSH adataiból.

A három legnagyobb alág közül a legjelentősebb járműgyártás kibocsátása csak 0,3 százalékkal emelkedett (az év utolsó négy hónapjában már visszaesés volt), míg a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé nőtt a legjobban (9,3 százalékkal). Az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártását mérsékeltebb növekedés (1,4 százalék) jellemezte, mindkét értékesítési irányban volumenbővülés volt.

Az ipari export 0,4 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. (2015-ben még 9,8 százalékos volumennövekedést mért a KSH.) A teljes ipari értékesítés 65, a feldolgozóipari értékesítés 75 százaléka ment exportra. A feldolgozóipari export 1,3 százalékkal emelkedett az előző évhez viszonyítva. Az exportértékesítés több mint felét a feldolgozóipar két alága adta.

A feldolgozóipari export 37 százalékát képviselő járműgyártás exportvolumene 0,6 százalékkal nőtt. A második legnagyobb alág, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportértékesítése – az alágak közül a legnagyobb mértékben – 8,6 százalékkal emelkedett (csak két hónapban csökkentek az alág külpiaci eladásai).

Az ipar belföldi értékesítése 1,2 százalékkal csökkent, ezen belül viszont a feldolgozóiparé 1,7 százalékkal bővült. A belföldi értékesítés legnagyobb részét, 26 százalékát adó élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásának hazai eladásai 1,6 százalékkal nőttek. A feldolgozóipar hazai értékesítésének 12 százalékát képviselő (második legnagyobb) fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása belföldi eladásaiban folytatódott a növekedés: 8,4 százalékkal emelkedett a volumen.

Az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 1,2 százalékos mérséklődése a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében 2,6 százalékos létszámnövekedés mellett következett be. Magyarország területi egységei közül az ipari termelés három régióban, Nyugat-Dunántúlon (4,1 százalék), Közép-Magyarországon (3,7 százalék), valamint Észak-Alföldön (2,3%) visszaesett. A többi négy régióban 2,1 és 15,4 százalék közötti volumennövekedést regisztráltunk, a legnagyobb mértékűt a kis súlyú Dél-Dunántúlon.