A Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) honlapján nyilvánosságra hozta a személytaxi-szolgáltatás szabályait, a leendő Uber-sofőröknek szánt tájékoztatás a gépkocsivezetőkkel és a járművekkel kapcsolatos feltételeket egyaránt ismerteti.

A hatóság felhívja a figyelmet egyebek között arra, hogy a tevékenység végzéséhez szükség van személytaxi-igazolvány kiváltására, valamint sárga alapszínű rendszámra is.

A sofőröknek a legális munkavégzéshez be kell tölteniük a 21. életévüket, valamint legalább kétéves „B” kategóriás jogosítvánnyal kell rendelkezniük, feltétel a pályaalkalmassági vizsga második kategóriájának elvégzése – olvasható az NKH oldalán.

A kocsik életkora nem haladhatja meg a 10 évet, legalább EURO IV-es környezetvédelmi osztályba sorolással. A hatóság felhívja a figyelmet arra is, hogy a járműben fel kell tüntetni a viteldíjakat, valamint el kell helyezni egy taxi szabadjelző berendezést.

A hivatal budapesti viszonylatban többletfeltételeket is megfogalmazott. Ezek értelmében fix hatósági árat kell alkalmaznia az Uber-nek, kötelező lesz a járművekben a bankkártyaterminál, valamint az új szabályozás értelmében a sárga alapszín is.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára korábbi tájékoztatása szerint március végén, április elején hatályba lép az a kormányrendelet, amely lehetővé teszi, hogy a taxisokkal szemben támasztott személyi és tárgyi feltételeket be nem tartó Uber-taxisok gépkocsijáról egy esetleges ellenőrzés során az intézkedő levegye a rendszámot, vagyis a gépkocsit kivonja a forgalomból.

Az Uber a múlt héten sajtótájékoztatón hozta nyilvánosságra  álláspontját, amely szerint az Uber nem taxi, hanem egy technológiai rendszer, voltaképp egy informatikai cég, amely olyan online piacteret üzemeltet, amelyen keresztül különböző jellegű szolgáltatások működnek. Hangsúlyozták: nem rendelkeznek diszpécser-központtal, droszttal, a fuvar fizetése nem készpénzben, hanem elektronikusan történik – írja az MTI.