Februárban az ipari termelés volumene 6,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Az exporteladások 8,5 százalékkal nőttek a januári egy százalék után.

A munkanaphatással kiigazított termelési adat – a szökőnap hatása miatt kisebb – 1,8 százalékos növekedést mutat. Az előző hónaphoz viszonyítva 0,8 százalékkal csökkent az ipari kibocsátás – jelentette KSH. Az év első két hónapjában az ipari termelés három százalékkal emelkedett. Az összes értékesítés 64 százalékát adó külpiaci eladások volumene 4,8, a 36 százalékot képviselő hazai értékesítésé 0,2 százalékkal nőtt.

A januári visszaesés után 6,1 százalékkal nőtt a járműipari export. A számítástechnikai és elektronikai termékek kivitele 20,8, a villamosberendezéseké 16,9 százalékkal haladta meg a tavaly februárit. Az élelmiszeripari export éves növekedési üteme a januári 2,2 százalékról 7,8 százalékosra gyorsult, a gumi-és műanyagipari kivitel 13,4 százalékkal haladta meg a tavaly februárit.

A feldolgozóipar belföldi értékesítése a januári 1,9 százalékos visszaesés után 8,7 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. A gépi berendezések eladása 20,0, a villamosberendezéseké 22,4, a számítástechnikai alágazat belföldi értékesítése 19,3 százalékkal, az élelmiszereké 8,9 százalékkal nőtt. 

A feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 5,6 százalékkal emelkedett 2015 azonos hónapjához képest. Az új belföldi rendelések 4,5, az új exportrendelések 5,8 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány 6,3 százalékkal haladta meg a tavaly februárit, amelyen a belföldi és export rendelések egyenlő arányban osztoznak. (MTI)