A húsalapú élelmiszerek jelentős részének nem megfelelő a címkézése – hívta fel a figyelmet az Európai Fogyasztók Szervezete.

Az Európai Fogyasztók Szervezete (BEUC) arra hívja fel a fogyasztók és a döntéshozók figyelmét, hogy a húsalapú élelmiszerek jelentős részének nem megfelelő a címkézése – olvasható a Budapesti Békéltető Testület fogyasztóvédelmi magazinja, a Mindennapi fogyasztóvédelem legfrissebb számában. Ezt támasztotta alá hét európai fogyasztóvédelmi civil szervezet 2014 áprilisa és 2015 augusztusa között végzett felmérése is, melynek során húskészítményeket vizsgáltak abból a szempontból, hogy a címkézésükön milyen információk szerepelnek. Ehhez képest pontosan mik az összetevőik, és hogy tartalmaznak-e olyan hozzáadott anyagokat, melyeket jogszabály alapján nem tartalmazhatnának, illetve olyanokat, amelyeket nem tüntettek fel a címkén, függetlenül attól, hogy melyek azok.

A felmérés több problémára is rávilágított, ezek közül a legkomolyabb az alábbiak:

  • megtévesztő termékelnevezések;
  • hiányos címkék, melyeken nem szerepel például a hozzá- adott víz mennyisége, vagy a termékben lévő hús százalékos aránya;
  • jogszabály alapján tiltott hozzáadott anyagok használata;
  • más fajta hús megtévesztő kiegészítő használata a termékben, pl. pulykahús a borjúkészítményben.

Annak érdekében, hogy ez ne így legyen, és a fogyasztók valóban megbízhassanak a címkék tartalmában, a BEUC a következő javaslatokat teszi:

  • Gyakoribb ellenőrzés annak érdekében, hogy a húsalapú élelmiszerek címkéi teljesebbek, pontosabbak legyenek, és ne vezethessék félre a fogyasztókat.
  • Szisztematikus ellenőrzések a víz hozzáadása, és ennek feltüntetése tekintetében.
  • Nagyobb hangsúly a tagállamok részéről a felhasznált adalékanyagok mennyiségé- nek és típusainak kontrollá- lása, és ellenőrzése terén.
  • Az élelmiszerekkel kapcsolatos megtévesztésekkel szembeni fellépés maradjon meg úgy az Európai Unióban, mind a tagállamokban a napirend élén.
  • A hús készítése és a készítmények jogi definíciója is módosításra szorul, hogy kizárhatók legyenek azok a jelenlegi szürke zónák, amelyek lehetővé teszik egyes vállalkozások számára a hatályos EU joganyag megkerülését.

Friss hús, előkészített húr, húskészítmény

  • Friss hús: olyan hús, amelyen nem végeztek más tartósítási folyamatot, mint hűtés, fagyasztás vagy gyorsfagyasztás, beleértve a vákuumcsomagolt vagy a szabályozott nyomás alatt csomagolt húst.
  • Előkészített hús: friss hús, beleértve az apróra darabolt húst, amelyhez élelmiszereket, fűszereket vagy adalékanyagokat adtak hozzá, vagy amelyen olyan eljárásokat végeztek, amelyek nem voltak elegendőek a hús belsőizom rostszerkezetének módosításához, és így a friss hús jellemzőinek megszüntetéséhez.
  • Húskészítmények: feldolgozott termékek, amelyek a hús feldolgozásából vagy az ilyen feldolgozott termékek további feldolgozásából származnak, és amelyek vágási felülete azt mutatja, hogy a termék már nem rendelkezik a friss hús tulajdonságaival.

Cég és szolgáltatás kereső
Twitter megosztás Google+ megosztás
A szerkesztő ajánlja