2016. március 17. csütörtök, 16:59
Budapesti Békéltető Testület
Budapest Főváros Kormányhivatala százötvenezer forintos bírságot szabott ki az Elektro-Hardver Mánia Kft. ellen, mivel a Budapesti Békéltető Testület szabályos értesítése és felhívása ellenére az említett vállalkozás nyolc napon belül nem küldött válasziratot és ezzel megszegte az együttműködési kötelezettségét – olvasható a testület közleményében.

Emellett a fogyasztóvédelmi hatóság kötelezte az érintett céget, hogy a Testület számára a hiányzó reagálást küldje meg.

Egy tavalyi törvénymódosítás eredményeként a fogyasztóvédelemről szóló törvény szövegébe bekerült a vállalkozásokat terhelő együttműködési kötelezettség. A törvénymódosítás célja az volt, hogy a békéltető eljárás hatékonysága javuljon és növekedjen az egyezségek száma. A jogszabály szerint azt a vállalkozást terheli együttműködési kötelezettség, amely ellen a fogyasztó kérelmét benyújtotta.

A törvénymódosításnak köszönhetően ugyan jelentősen nőtt az együttműködési hajlandóság, de néhány vállalkozás még mindig elzárkózik az eljárásban való részvételtől. Ilyen esetekben a Budapesti Békéltető Testület az együttműködési kötelezettségét megsértő vállalkozásról értesíti az illetékes fogyasztóvédelmi hatóságot, ahol súlyos pénzbüntetések kiszabására kerülhet sor.

A törvény elérte célját és a vállalkozások sokkal nagyobb számban jelennek meg a meghallgatáson és az egyezségek száma is folyamatosan nő, azonban még több másik ügyben is szükség volt a hatóság értesítésére a kötelezettségszegés miatt. A kiszabott pénzbírságról szóló határozat még nem jogerős, jogorvoslatra a határozatban foglaltaknak megfelelően van lehetőség – zárul a testület közleménye.


Cég és szolgáltatás kereső
Twitter megosztás Google+ megosztás
A szerkesztő ajánlja