Budapesten is népszerűek a családi házak, főleg a szabadon beépíthető telkek hiánya miatt azonban az új építéseken belül arányuk fele a magyarországi átlagnak.

A magyarok nagyon szeretnek családi házban élni – országszerte ezek teszik ki az épülő új otthonok felét. A fővárosban azonban a társasházak, lakóparkok, városias beépítésű épületek jellemezőbbek. Itt a családi házak az új építésű lakásoknak mindössze negyedét adják. Az arány évek óta hasonló, függetlenül attól, hogy összességében több lakás épül Budapesten, tavaly összesen 2761, de ebből csupán 731 volt családi ház.

Az OTP Ingatlanpont információi szerint Budapesten évente pár ezer családi házat adnak el (új építésűt és használtat összesen), ami azonban az összes lakóingatlan forgalmának 10 százalékát se éri el. A legélénkebb családi ház forgalom a pesti oldal külső részein, valamint a II. és III. kerületben tapasztalható. Itt kerületenként nagyjából 100 és 400 közötti ház talál új tulajdonosra évente.

Mivel a családi ház kedvelt lakhatási forma, sokan vágnának bele az építkezésbe. A családi házas építkezési kedvnek a fővárosban a rendelkezésre álló telkek véges száma és azok ára szab határt – mondja Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Az új építkezések számára a legvonzóbb és így a leginkább bővülő családi házas területnek 2016-ban (frissebb adatok a KSH-tól még nem állnak rendelkezésre) a délkelet-pesti periférián a XVI., XVII., XVIII. kerület bizonyult, a budai oldalon pedig a XXII. kerület. Ezekben a kerületekben évente 100-200 új ház épül.

A pesti peremkerületekben a négyzetméterenkénti telekár 20-30 ezer forinttól indul és felmegy egészen 50 ezer forintig. A III. kerületben a négyzetméterenkénti telekár már 80-100 ezer forint között alakul. Óbudán azért még közel 50 családi ház épült 2016-ban. Az ugyancsak kedvelt Zuglóban alig épült új családi ház, mert a szabad telkeket felvásárolták a vállalkozók, és kisebb társasházakat építenek rájuk. Ez egyébként Budapest-szerte tapasztalható jelenség.

A főváros egyik legdrágább kerületében, a II.-ban a telekárak felszöknek akár 300 ezer forint fölé is – nem lehet véletlen, hogy itt mindössze 5 új családi ház építését regisztrálták 2016-ban. Ez az öt ház vélhetően nagyobb és igényesebb is, mint az országos átlag.

Az új építkezéseknél a telekárakon kívül meghatározó szempont az építési költség. Az Építőipari Költségbecslési Segédlet 2018-as kiadása alapján egy átlagos minőségű családi ház kulcsrakész kivitelezési költsége négyzetméterenként 360 ezer forint – kisebb igényszinttel ebből 5-10 százalékot lehet lefaragni.