A Fitch és Moody’s után az S&P is bejelentette, hogy megvonja a legjobb adósoknak járó minősítést Nagy-Britanniától. A világ nagy jegybankjai ugrásra készen követik a fejleményeket, a magyar MNB felkészült a brexit következményeire.

A világ egyik vezető hitelminősítője, a Standard & Poor’s (S&P) máris jelezte: nem tartható Nagy-Britannia jelenlegi adós besorolása. Moritz Kraemer, az S&P vezető elemzője a Financial Times című lapnak azt mondta, hogy a szavazás eredményének ismeretében „tarthatatlan” Nagy-Britannia jelenlegi, legmagasabb szintű „AAA” hitelminősítése. A rivális Fitch és Moody’s hitelminősítők még a népszavazási kampány kezdete előtt megvonták a maguk „AAA” besorolását Nagy-Britanniától.

Az S&P pénteki bejelentése nem meglepő, már korábban jelezte, csak akkor tartja fenn az „AAA” minősítést, ha Nagy-Britannia az EU-ban marad. Moritz Kraemer csütörtökön egy német napnak azt nyilatkozta, hogy „nem” szavazat esetében Nagy-Britanniában a belpolitikai helyzet kevésbé lesz stabil és kiszámítható. A Moody’ gyors-értékelése szerint a szavazás után bizonytalan időszak következik Nagy-Britannia gazdaságéban. A bizonytalanság kikezdi a befektetési és  a hitelpiacot, az EU-n belül a politikai kockázat nő.

A brit jegybank felügyeleti hatósága péntek reggel azt közölte, hogy „szoros kapcsolatban áll valamennyi pénzintézettel tőzsdenyitás előtt”. Annak a hatására, hogy a britek a csütörtöki népszavazáson a kilépés mellett döntöttek, a font árfolyama 1985 óta legalacsonyabb szintre esett a dollárral szemben. A Bank of England (BoE) rövid közleményt adott ki, amelyben jelezte, hogy más országok központi bankjaival együttműködve „minden szükséges lépést megtesz” a gazdasági és a pénzügyi stabilitás fenntartása érdekében.

A svájci központi bank péntek reggel még nem kommentálta a brit népszavazás eredményét. A frank jelentősen erősödött a világ szinte valamennyi devizájához képest. Piaci értesülések szerint a kínai központi bank „nem túl jelentős” intervenciót hajtott végre a jüan védelmében, miután a kínai deviza árfolyama 5,5 éves mélypontra esett a dollárral szemben.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) felkészült Nagy-Britannia európai uniós tagságáról tartott népszavazás mindkét kimenetére, így a Brexitre is – mondta Palotai Dániel, az MNB vezető közgazdásza, ügyvezető igazgató az MTI-nek. Elmondta: a magyar jegybankot nem érte felkészületlenül a népszavazás eredménye, az MNB folyamatosan figyelemmel kíséri a pénzügyi piacok reakcióját. Az MNB-nek minden eszköze megvan arra, hogy folyamatosan fenntartsa a pénzügyi stabilitást – jelentette ki Palotai Dániel.

A magyar és az európai bankszektor már korábban belefogott a vészhelyzeti intézkedési tervek kidolgozásába, a bankok mostantól a népszavazás eredményének hosszútávú hatásait vizsgálják, és a rendezett átmenetre törekszenek – erősítette meg a Magyar Bankszövetség az MTI-nek pénteken a Brexit miatt az Európai Bankföderáció által kiadott nyilatkozatot.

Arra törekszenek, hogy minimalizálják az európai uniós tagországokat, az Egyesült Királyságot és a tágabb értelemben az európai gazdaságot érő hatásokat – jegyezték meg. „A bankszektor érdekképviseleteként biztosíthatjuk a magán ügyfeleket és a vállalkozásokat arról, hogy a banki szolgáltatások a szokásos módon folynak tovább” – írták. Megjegyezték azt is, hogy a bankszektor továbbra is elkötelezett a határokon átnyúló együttműködés iránt. (MTI)