Az év első kilenc hónapjában 1843 milliárd forint értékben indultak meg építőipari kivitelezési munkák Magyarországon, ez 2,7 százalékkal alacsonyabb az előző év azonos időszakában mért összegnél.

A harmadik negyedévben 448 milliárd forint értékben léptek kivitelezési fázisba az építőipari beruházások, míg az első két negyedévben ez az összeg megközelítette a 700 milliárd forintot – derül ki a legfrissebb EBI építésaktivitási jelentésből. Az ELTINGA Ingatlanpiaci Kutatóközpont, az ibuild.info és a Buildecon Építésgazdasági Kutató által készített elemzés szerint az újonnan elindított beruházások összértéke 2018-ban elmaradhat a 2017-ben elért, rekordnak számító 2323 milliárd forinttól.

A jelentés szerint ezeket a várakozásokat támasztja alá, hogy a magasépítéseknél 2018. első három negyedévében 990 milliárd forint értékben kezdődtek meg a kivitelezések, ami 5 százalékos visszaesést mutat az előző évhez képest, a mélyépítéseknél pedig ugyanebben az időszakban 854 milliárd forint értékben léptek kivitelezési fázisba az építőipari beruházások, ami szinte megegyezik az egy évvel korábban mért összeggel.

Idén a harmadik negyedévben csupán 109 milliárd forint értékben kezdődtek mélyépítési kivitelezési munkák, szemben az első és a második negyedévben mért 392 és 352 milliárd forinttal. A július és szeptember közötti csökkenés hátterében elsősorban az újonnan meginduló út- és vasút kivitelezések összegének mérséklődése áll, ugyanis ebben az időszakban az induló beruházások értéke mindössze 29 milliárd forintot tett ki, szemben az előző negyedévek 306 és 221 milliárd forintos összegével.

A magasépítések közül kiemelték az irodaépítéseket, ezen a területen az év első kilenc hónapjában a kivitelezési fázisba lépő beruházások 178 milliárd forintos értéke meghaladta a tavalyi egész éves teljesítményt.

Visszaesést regisztráltak ugyanakkor a társasházi lakásprojekteknél, ahol az idén az első kilenc hónapban 226 milliárd forint értékben indultak meg kivitelezések, szemben a 2017. első három negyedévében mért 336 milliárd forinttal. Ugyanakkor a vizsgált időszakban a befejezett társasházi lakásépítési beruházások 140 milliárd forintot tettek ki, míg ez az összeg tavaly csupán 106 milliárd forint volt.

A lakáspiac értékelésénél rámutattak, hogy a kedvezményes 5 százalékos lakásáfa – bizonyos feltételek melletti – 2023-ig történő fenntartásával a korábban időhiány miatt leállított projektek fejlesztői elgondolkodhatnak a beruházás újraindításán, valamint felértékelődhetnek az építési engedéllyel is rendelkező építési telkek.

(Forrás: MTI)