Néhány napja immár blogon is tanácsokat, segítséget ad a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének Gasztro Bizottsága. Hétről-hétre cikkeket ajánlanak az üzletnyitásról, üzemeltetésről, jogi kérdésekről.

Az első bejegyzések között olvasható Rétfalvi-Kurucz Alexandra írása a gombamód szaporodó, házi süteményt, kézműves édességet kínáló üzletekről. A FIVOSZ Gasztro Bizottságának elnöke az alábbiakra hívja fel a figyelmet.

Keress olyan üzlethelyiséget, ami alkalmas a tevékenység végzésére!

Bizony, nem a gombhoz vesszük a kabátot, hanem a tevékenységhez keresünk alkalmas üzletet. Lehet bármilyen jó helyen az egység, akármilyen kedvező bérleti díjjal és üzemeltetési feltétellel, ha például olyan alap dolgot nem tudsz megoldani benne, mint a sütőberendezésekhez szükséges légtechnika. Ha ilyen rendszer nem adott az üzletedben, milliókat kell majd költened a kialakítására. Finom illata van annak a vaníliáskarikának, de nem biztos hogy a társasház lakója is így gondolja napi 10 óra üzemidő után!

Ez nem az otthoni konyhád, itt kicsit több szabálynak kell megfelelned!
Hozom a háztartási sütőmet, meg a konyhapultomat és máris kész az üzlet – ez egy általános csapda, ne ess bele! Bármilyen kicsiben is 
végzed a tevékenységedet (bár ezt a kicsit nem értem, amit indokként szoktak felhozni, mivel a cél, minél többet eladni) az élelmiszerbiztonsági előírások ugyanúgy rád is vonatkoznak! Van szükséges technológiai háttér, amely nélkül nem tudod a működéshez szükséges engedélyeket megszerezni.

Készíts megfelelő üzleti tervet!
Ezt nem győzöm elégszer hangsúlyozni, mivel maga a tény, hogy szeretsz sütni, és otthon napi 5 tortát elő tudsz állítani, az nem jelenti azt, hogy ez elég egy üzlet fenntartásához. Nem hiszek az egyszemélyes üzletekben, nem lehetsz egyszerre árubeszerző, üzletvezető, cukrász és marketinges. Úgy állítsd be a volument, ami egyfelől reális az üzleted mér
etét és gépesítettségét, az alkalmazottak számát tekintve, másfelől képes eltartani a boltodat, sőt az eltartáson felül profitot is eredményez!

A KamaraOnline korábbi beszélgetését Rétfalvi-Kurucz Alexandrával itt olvashatja.

A Vállalkozás rovat támogatója: STARJOBS Magyarország Kft.

Cég és szolgáltatás kereső
Twitter megosztás Google+ megosztás
A szerkesztő ajánlja