A kormány a 2017-ben indított beszállítófejlesztési programmal segíti a hazai kis- és középvállalkozói (kkv) réteg fejlesztését – hangsúlyozta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.

A programban a nagyvállalatok segítik a hazai kis- és középvállalatokat abban, hogy elsajátítsák a modern piaci körülmények között szükséges készséget, szaktudást. Eddig a beszállítófejlesztési programban 75 ipari termelő vállalkozás – 3 nagy integrátor, 72 kis- és közepes vállalkozás – kapott támogatást, ebből tavaly 26 vállalkozásnak 2,5 milliárd forint támogatást ítéltek meg, ezzel mintegy 4,5 milliárd forint fejlesztés valósul meg.

György László elmondta, hogy az idén folytatódik a beszállítófejlesztési program 3 milliárd forint kerettel. A program célja a hazai kis- és középvállalkozások hatékonyságának növelése a modern technológia alkalmazásával, szervezetfejlesztéssel, képzéssel, illetve kutatás-fejlesztésen keresztül. A programban a nagyvállalatokkal közösen segítik a kkv-kat abban, hogy megfeleljenek a digitalizáció, a nemzetközi piac magas minőségi kihívásainak.

A programban az integrátor nagyvállalatok legalább 5 beszállítóval közösen nyújthatnak be kérelmet fejlesztéseik támogatására, vállalkozásonként legfeljebb 200 millió forintra. A támogatás mértéke általában a projekt 50 százalékát éri el, és csak a komplex fejlesztések támogathatók.

A 2018. évi programban támogatott hazai kkv-k többnyire a járműiparban, a védelmi iparban, az orvostechnológiában és az elektronikai iparban működnek, ezek az ágazatok jelentős szerepet játszanak abban, hogy a magyar gazdaság az uniós átlag felett teljesít – emelte ki az államtitkár.

A beszállítófejlesztési programban támogatott kkv-k várhatóan még jobb pozícióhoz jutnak a piacon, és fontos, hogy egyre több magas hozzáadott értékű tevékenységet valósítsanak meg, és kilépjenek a nemzetközi piacra.

(Forrás: MTI/ITM)