Több mint tíz éve nem volt ilyen magas a kkv-k beruházási szándéka, jelenleg a cégek 78 százaléka készül valamilyen fejlesztésre – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adataiból. A célokat tekintve most informatikai fejlesztésekre készülnek a legtöbben, megelőzve az elmúlt egy évben élen álló gépek, berendezések korszerűsítését.

Céges beruházásokban gazdag következő egy év elé nézhetünk. A hazai vállalkozások egy évre előremutató várakozásait jelző K&H kkv bizalmi index felmérés eredménye szerint ugyanis tovább nőtt a beruházást tervező vállalkozások aránya. „Jelenleg tízből közel nyolc (78 százalék) cég tervez fejleszteni a következő egy év során, ami az előző negyedévhez (74 százalék) képest ugyan enyhe, de az egy évvel ezelőtti 57 százalékhoz képest jelentős előrelépés. Ezzel már ötödik negyedéve növekszik folyamatosan a beruházásban gondolkodó cégek aránya, ráadásul legutoljára 2007 előtt tapasztaltunk ennél erősebb fejlesztési szándékot” – mondta el Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

Megújulhatnak a céges informatikai rendszerek

A célokat tekintve kissé átrendeződött a toplista az év elejéhez képest. Az informatikai fejlesztések (42 százalék) egy év elteltével újra az első helyre kerültek, megelőzve az eddig élen álló gépek, berendezések korszerűsítését (40 százalék). A gépjárműpark korszerűsítése stabilan tartja harmadik helyét, de 24 százalékról 28 százalékra emelkedett az ebben gondolkodó cégek aránya. „A válaszok alapján úgy tűnik, hogy eljött az ideje az eddig kissé háttérbe szorult informatikai beruházásoknak. Ezek általában olyan párszázezer forintos fejlesztések, amiket nem feltétlenül saját tőkéből, hanem a könnyen és gyorsan elérhető szabad felhasználású hitelekből finanszíroznak a cégek, mint például a K&H üzlettámogató hitel” – mondta el Kovács Viktor Zoltán. „Idén július végéig közel 9 milliárd forinttal növeltük szabad felhasználású hitel portfóliónkat. Ez megközelítőleg 1700 vállalkozás támogatását jelenti, míg a felvett hitelösszeg mértéke átlagosan 5,2 millió forint volt. Az ilyen jellegű hitelek nagyban megkönnyíthetik a vállalkozások életét, mivel saját erő és tárgyi fedezet nélkül igényelhetők, ráadásul a vállalkozás tevékenységével kapcsolatos tetszőleges célra lehet felhasználni, tehát a hitel konkrét célját nem kell megjelölni.”

A különböző ágazatok közül a szolgáltató és mezőgazdasági vállalkozásoknál számíthatunk a leginkább új beruházásokra (86 százalék és 83 százalék). Tőlük nem sokkal lemaradva az ipari cégek vannak (79 százalék), miközben a kereskedelemben ennél jóval szerényebb fejlesztési szándék látható (64 százalék). A cégek méretét tekintve viszonylag egységes képet mutatnak a várakozások: a középvállalkozások 87 százaléka, a kisvállalkozások 81 százaléka és a mikrovállalkozások 75 százaléka tervez beruházást a következő egy év során.