Végrehajtható és biztonságos a fővárosi önkormányzat idei költségvetése – nyilatkozta Tarlós István főpolgármester az M1 csatorna szerda esti műsorában.

Szinte példátlan módon a költségvetési javaslat még ellenzéki szavazatot is kapott a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén – jegyezte meg Tarlós István. A főpolgármester elmondta, hogy folytatódnak azok a fejlesztések, amelyeket a kormánnyal közösen elhatározva elindítottak.

A főpolgármester szerint a fejlesztések tekintetében a főváros jól áll, ugyanakkor – mint fogalmazott – a tömegközlekedés tekintetében a költségvetés „kifeszítetté válhat”. Most ezt viták árán áthidalták, a kormány január elsejétől kifizeti és átvállalja az agglomerációs tömegközlekedés feladatát.

Tarlós István közölte, míg az átadás befejeződik, visszamenőleges térítés ellenében változatlanul ellátja a főváros a feladatot.

A HÉV-eket átadják, kivéve a csepelit, hiszen az nem megy át Budapest közigazgatási határán. Az átadás értelme, hogy így európai uniós forrás vehető igénybe a csaknem ötvenéves HÉV-szerelvények megújítására vagy kicserélésére, valamint a pályák felújítására.

Azzal kapcsolatban, hogy korábban arról beszélt, 2019 őszére készül el a 3-as metró infrastrukturális felújítása, és a felújított szerelvények már korábban, 2019 nyarán forgalomba állhatnak, azt közölte: ez nem azt jelenti, hogy a szerelvények akkora lesznek készen, azok sokkal korábban elkészülnek. Az első felújított szerelvény már idén tavasszal ideér.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy tavasszal számít-e BKV-sztrájkra, elmondta: lesz a BKV-nál béremelés.

MTI