Több mint 30 milliárd forint értékű fejlesztés valósulhat meg Békéscsabán annak a megállapodásnak köszönhetően, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök írt alá kedden Szarvas Péter polgármesterrel.

A kormányfő a Modern városok program békéscsabai állomásán, a Városháza dísztermében tartott sajtótájékoztatón elmondta: Békéscsabát nem úgy tartják számon az országban, mint egy megsegítésre váró várost, hanem mint egy kiaknázatlan lehetőségekkel teli várost.

Orbán Viktor elmondta: a következő önkormányzati választásig biztosan megépül az M44-es gyorsforgalmi út. Hozzátette: lehet, hogy már a következő parlamenti választásig kész lesz. A jövő évi költségvetésben szerepel az első, 70 kilométeres szakaszra a forrás. 

Megállapodtak egy hűtőház létesítéséről, amelyre 12 milliárd forint támogatást szánnak. Orbán Viktor azt várja, hogy vagy a hűtőház tulajdonosát vagy a vezérigazgatóját az önkormányzat jelölje meg, mert szavai szerint partner kell a tárgyalásokhoz.

Több mint egymilliárd forintból nyomdaipari tudás- és képzőközpont létesül Békéscsabán, ugyanis a város bocsátja ki évente a végzős nyomdász szakemberek negyedét. A vásárcsarnok bővítésére 5,2 milliárd forintot kért a polgármester.

A meglévő kézilabdacsarnokot átalakítják, mellé multifunkcionális sportcentrumot építenek 3,2 milliárd forintból. Hárommilliárdból 50 méteres versenyuszoda és gyakorló medence épül, 900 millió forintból pedig az utánpótlást segítő röplabda-akadémia jön létre a városban.

Bővítik a CsabaParkot egymilliárdból; 4,1 milliárdból pedig fejlesztik az önkormányzati kezelésben, de állami tulajdonban lévő repteret, első ütemben meghosszabbítják a kifutópályát, hogy az nagy gépek fogadására is alkalmas legyen.

A Munkácsyról elnevezett kulturális negyed kialakítása érdekében munkacsoportot hoznak létre, abban ugyanis még tartalmi kérdéseket is meg kell tárgyalni. A színházépület és a hajléktalanszálló felújítását és bővítését pedig egyelőre függőben hagyták.

2010 után 9,5 milliárd forintnyi adósságállományt vállalt át a kormány Békéscsabától, 2010 és 2013 között pedig 65 milliárdnyi fejlesztési forrás érkezett ide. (MTI)