A turizmus árnyoldalát, a tömegturizmus káros hatásait számszerűsítette egy portál, amely 500 európai várost vizsgált az overtourism-jelenség szempontjából.

Az elemzés szerint Barcelona, Amszterdam, Velence és Milánó után Budapest a turistákkal leginkább telített nagyváros Európában, ahol a turizmus egyes káros hatásai már a helyi lakosok szintjén is tapasztalható – írja a turizmus.com.

Velence évente közel 4 millió külföldi látogatót fogad, míg Dubrovnik 42 ezer lakosára évi 800 ezer látogató jut. Míg sok desztináció versenyzik, hogy a turizmusiparból egyre nagyobb szeletet hasítson ki, addig mára a világ számos pontján a tömegturizmus túlzott megjelenése okoz problémákat.

Az overtourism kifejezéssel leírt jelenség a politikára is kihatással van. Barcelonában 2015-ben például egy korábbi baloldali aktivistát választottak meg polgármesternek, aki kampányában ígéretet tett az elharapódzott tömegturizmus káros hatásainak visszanyesésére is.

Barcelonában manapság nem ad ki a város engedélyt új szállodák építésére. Párizsban is nagyon szigorú szabályokhoz kötik az Airbnb-n keresztül történő szobák értékesítését. Amszterdamban sincs ez másként, ahol a belvárosból kitiltották a turistabuszokat, nem adnak ki engedélyt újabb szálláshelyek és souvenir boltok létesítésére.