Gyermekbicikliket és kerékpáros gyermeküléseket vizsgált a fogyasztóvédelem. Előbbi esetben öt termékből négy, utóbbinál háromból egy bizonyult balesetveszélyesnek.

Gyermekkerékpárokat és kerékpáros gyermeküléseket ellenőrzött a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (Nébih). Előbbi termékkörből ötöt, míg az utóbbiből hármat vizsgált meg a szervezet, de az országos ellenőrzés kiterjedt a jelölésekre és a biztonságos használatot befolyásoló lényeges információkat tartalmazó tájékoztatókra is – közölte a Nébih.

Az ellenőrzött gyermekkerékpárok közül négy bizonyult veszélyesnek, míg a gyermekülések esetében egy terméket nem talált megfelelőnek a hatóság. Ez utóbbi gyermekülés forgalmazását már korábban, 2014-ben megtiltotta a Nébih, most azonban más márkanév alatt újra megtalálták a szakemberek.

A gyermekkerékpárok esetében jellemző hiba volt, hogy a láncvédő nem megfelelően takarta a lánc külső élét, ami sérülés-, illetve balesetveszélyt jelent. Az egyik kerékpárnál a nem megfelelő fékrendszer okozhat balesetet, míg egy másik esetben a támasztókerekek túl közel helyezkedtek el a váz függőleges síkjához, csökkentve ezzel a jármű stabilitását. Ez utóbbinál a támasztókerekek függőleges terhelés hatására el is deformálódtak, ami tovább csökkenti a biztonságos használatot.

Három kerékpárnál az egyes részek éles, sorjás vagy hegyes élei jelentettek veszélyforrást, de ugyancsak sérülés-, illetve balesetveszéllyel jár két kerékpár esetében, hogy a nyereg (statikus) szilárdsága nem megfelelő, az ülőfelület elrepedhet, illetve letörhet a vázról. A nem megfelelő kerékpáros gyermekülés nem rögzíthető biztonságosan a kerékpárhoz, így az balesetveszélyes.

Az egyes kerékpárok, illetve a gyermekülés esetében egyszerre több veszélyforrás is volt, mivel több szempontból sem feleltek meg a vonatkozó követelményeknek. A vizsgált gyermekkerékpárok 40 százaléka a balesetveszély szempontjából súlyos kockázatot jelent a felhasználókra nézve. Sérülésveszély tekintetében a gyermekkerékpárok 20 százaléka a nagy és 20 százaléka közepes, míg a kerékpáros gyermekülés a balesetveszély miatt súlyos kockázatot jelent a felhasználóra nézve.

A nem biztonságos termékek forgalomból való kivonása, illetve súlyos kockázat esetén a kivonás mellett a visszahívás elrendelése érdekében a hatóság megteszi a szükséges lépéseket. A vizsgált termékek listáját, a feltárt hiányosságokat megtekintheti ITT.