A szombaton várható szélviszonyok és hullámzás miatt a gyakorlott, szabadvízi úszásban tapasztalt, megfelelő erőnléttel rendelkezők vágjanak neki a Balaton-átúszás 5,2 kilométeres távjának, és minél korábbi időpontban – hívta fel a figyelmet Máth István főszervező, aki körülbelül nyolcezer résztvevőre számít.

A met.hu honlap erre a Balaton-átúszásra készített prognózisa szerint szombaton a reggeli órákban még mérsékelt, 15-20 km/órás erősségű lökésekkel kísért északnyugati szél lesz, ami a délelőtt folyamán megélénkül, és nyugati-északnyugatira változik.

A legerősebb széllökések ereje 35 km/óra körüli erősségűre nő a későbbiekben. A hullámok magassága a Révfülöp-Balatonboglár közötti táv felén túl elérheti a 25 centimétert. A déli parthoz közeledve egy-egy tarajos hullám is kialakulhat.

A víz hőmérséklete a reggeli órákban 23-24, délután 24-25 fok körül alakul. Túlnyomóan napos, száraz lesz az idő. A Balaton-parton a reggeli hőmérséklet 20, a kora délutáni 28-29 fok körül várható. Erős, égető napsütésre kell számítani.

Az időjárás stabil lesz, de a szél- és hullámviszonyok, valamint a víz – amelyben az átlagos úszó 3-4 órát tartózkodik – hőfoka miatt elmondható, hogy idén nehezebb lesz teljesíteni a Balaton-átúszást, mint az elmúlt években. (MTI)