Az azerbajdzsán külügyminisztérium jegyzékben tiltakozott Moszkvánál, mert Oroszország középtávú hitelt nyújt Örményországnak fegyvervásárlásra.

Baku magyarázatot követel a Kremltől, hogy miért támogatja Oroszország Jerevánt orosz hadi technikai eszközök vásárlásával. Az azeri külügyminisztérium szerint Moszkva ezzel a lépéssel tovább élezi a helyzetet Hegyi-Karabah körül. Baku egyben garanciát követel Oroszországtól, hogy a fegyvereket az örmények nem a karabahi ütközőzónában telepítik majd.

A szerdai hivatalos tiltakozás előzménye, hogy Oroszország 200 millió dolláros hitelt nyújt Örményországnak orosz hadi technika (elsősorban rakéták, páncélosok és tankok) vásárlására. A hitel törlesztését 2018-ig befagyasztják, a futamidő tíz év.

A többségében örmények lakta Hegyi-Karabah 1991-ben szakadt el Azerbajdzsántól. Az azeri-örmény háborút 1994-ben tűzszüneti megállapodás követte. Tavaly szeptembertől azonban ismét feszült a helyzet. Kisebb tűzpárbajokra került sor – a két fél a másikat vádolja a konfliktus miatt.