Várhatóan a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) fókuszába kerül az online kereskedelem a következő években – hangzott el a Hegymegi-Barakonyi és Társa Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda és a Vállalati Jogtanácsosok Európai Egyesülete (ACCE) közösen tartott konferenciáján. A polgári bíróságokon indított kártérítési perek növelhetik a versenykorlátozások elleni küzdelem hatékonyságát.

A jól működő vállalati megfelelési programok hozzájárulhatnak a versenyt sértő magatartások megelőzéséhez és felderítéséhez. Amennyiben a vállalkozások már a GVH előtti eljárás során jóvátennék az okozott kárt, azzal hatékonyan járulhatnának hozzá a versenysérelmek orvoslásához – hangsúlyozta Tóth András, a Gazdasági Versenyhivatal elnökhelyettese, a Versenytanács elnöke. A GVH elnökhelyettese úgy véli, a hivatalnak meg kell vizsgálnia, hogy a jövőben miként tudná a vállalkozások megfelelési erőfeszítéseit és tevőleges jóvátételét ösztönözni.

A vállalkozásoknak jelenleg is van módjuk a bírság elkerülésére vagy csökkentésére, ha együttműködnek a versenyhatósággal – mutatott rá Hegymegi-Barakonyi Zoltán, a Baker McKenzie budapesti irodájának vezetője, a Magyar Versenyjogi Egyesület elnöke. Ezek közül kiemelte az engedékenység és az egyezség lehetőségét, hozzátéve, hogy a cégeknek minden esetben gondosan mérlegelniük kell eljárási lépéseik előnyeit és kockázatát.

Más európai versenyhatóságokhoz hasonlóan a GVH-nak is várhatóan a fókuszába kerül az on-line kereskedelem a következő években – hívta fel a figyelmet Horányi Márton, a Baker McKenzie versenyjogi partnere. A továbbeladási ármeghatározás, a geo-blocking és árdiszkrimináció kérdésein túl az algoritmus alapú ármeghatározás problémáit is vizsgálni fogják a hatóságok.

A versenyhivatalok versenykorlátozások elleni küzdelmének egyre gyakoribb és hatékonyabb kiegészítője lehet a jövőben a polgári bíróságok előtti versenyjogi perek, amelyekben a sérelmet szenvedett piaci szereplők követelhetnek kártérítést a versenyjogot sértő cégektől. Egy európai irányelv átültetése révén 2017. január közepén változott a magyar szabályozás e téren, ami várhatóan növeli majd a perlési kedvet. Ezzel kapcsolatosan Horváth M. András, a Baker McKenzie versenyjogi szakértője külön kiemelte a bizonyítékok megszerzését segítő új eljárási szabályokat. A bíróság az uniós irányelvnek megfelelő új szabályok szerint szélesebb körben kötelezheti a károkozó cégeket a birtokukban lévő bizonyítékok kiadására, a károsultnak ugyanis nem kell pontosan megneveznie a szükséges iratokat, elegendő lesz azok típusát, kategóriáját megjelölnie.