A Magyar Iparszövetség (OKISZ) arra biztatja tagságát, hogy a minimálbér, illetve a szakmunkás bérminimum kötelező emelésén túl 2018-ban a szociális hozzájárulási adó csökkentéséből megmaradó részt is a bérek növelésére fordítsák, és ne a vállalati megtakarítási lehetőséget lássák benne.

A munkaadói érdekképviselet ügyvezető elnöke, Vadász György az MTI-nek elmondta, szükségesnek tartják a bérfelzárkóztatást a kisvállalkozói szektorban is, mert a versenyképességben a bérezés egyre jelentősebb tétel, ezért azt ajánlják, hogy keressék meg a bérfejlesztés további lehetőségét a vállalkozók.

Kifejtette: Magyarországon a nemzetközi nagyvállalatoknál dolgozók bére magasabb a kkv-szektorban alkalmazottakénál, és a nagyvállalatok így is versenyképesebbek. A Magyar Iparszövetséghez tartozó 1800 vállalkozás 60 ezer munkavállalót foglalkoztat, a tagsági körben erőteljesen van jelen a családi vállalkozói háttér, ők nehezen tudják kigazdálkodni a bérfejlesztés fedezetét.

Vadász György szerint az elmúlt három évben Magyarország jelentős lépést tett a bérfelzárkóztatás területén, de még mindig van tennivaló. Munkáltatói érdekképviseletként arra hívják fel a figyelmet, hogy bár mindenkinek érdeke a jövedelmező termelés, ugyanakkor az élesedő verseny és az alacsony jövedelemtermelő képesség nehezen teszi lehetővé a közterhek kigazdálkodását. 

A Magyar Iparszövetség támogatja azt az állami akaratot, hogy Magyarországon növelni kell a vásárlóerőt, meg kell teremteni a jó szakemberek itthon tartásának feltételeit – mondta Vadász György, aki szerint erre lehetőséget ad az uniós források gazdaságfejlesztési felhasználása. Az érdekképviselet ügyvezető elnöke bízik abban, hogy 2018-ban az uniós pályázatok megvalósítása felgyorsul, vállalkozói bevétel teremtődik, így a 2018. év a gazdasági növekedés, a bérfejlesztés, a kkv-szektor versenyképessége javításának esztendeje lesz. (MTI)