Kérdéses, meghosszabbítják-e a hazai építkezések felfutásában óriási szerepet játszó kedvezményes, 5 százalékos lakásáfa határidejét 2019 után. Az adókedvezmény miatt várhatóan a beruházók és vásárlók tömegei fogják kihasználni az elkövetkezendő alig több mint két év lehetőségei.

A hazai ingatlanpiacon soha nem látott építkezési láz tapasztalható az elmúlt években. Csak idén szeptemberig 28 411 építési engedélyt adtak ki és 7981 lakást adtak át, amely a válság évei óta a legmagasabb érték. A tendencia mögött számos tényező áll, közülük kiemelkednek a különböző állami intézkedések: a csok, az egyszerű bejelentés lehetősége és a kedvezményes áfa. Családi ház építése esetén 20 millió forintos értékig pedig az 5 millió forint forgalmi adó visszaigénylés is.

Az építőiparban sokan reménykedtek abban, hogy meghosszabbítják a kedvezmény határidejét 2019 után, ami most a nemzetgazdasági miniszter előző heti bejelentése értelmében kérdésessé vált. A forgalmi adó mértékének lehetséges változása a beruházókat és vásárlókat is egyaránt érinti, főleg olyan ingatlanok esetében, amelyek még csak tervasztalon léteznek, de már megkezdték az előszerződések megkötését.

A fennmaradó alig több mint két éves kedvezményes időszakot kihasználni kívánó vásárlók és beruházók nincsenek könnyű helyzetben. Egyre nehezebb megtalálni a megfelelő kivitelezőt, az építőanyagok árai pedig – a megnövekedet keresletnek köszönhetően – folyamatosan emelkednek. Sok esetben ezért a tervezettnél nagyobb összköltségre kell számítaniuk az építtetőknek az ingatlan átadásának idején. A vásárlók között óriási a verseny, hogy ki tudja még a kisebb áfával, vagyis alacsonyabb költséggel terhelt ingatlanokat jobb feltételekkel megvásárolni.

Ez az újépítésű lakások árának további dinamikus emelkedését hozhatja magával, amely némely közkedvelt fővárosi kerületben már ma is meghaladhatja az egymillió forintot négyzetméterenként. Elképzelhető, hogy a drágulás miatt még többen fognak inkább lakásbérlésben gondolkozni. A változás a családi házak piacát is befolyásolhatja, hiszen a CSOK vagy lakáshitel igénylése esetén is döntő az építkezés tervezett költsége.

Homolya Gergely, az OTP Ingatlanpont újépítésű ingatlanokkal foglalkozó projektmenedzsere szerint kisebb bizonytalanság lépett fel a piacon, mivel elképzelhető, hogy, ha a kedvezményes áfa kulcs nem is marad 2019 után, egyéb új, az építkezéseket támogató intézkedéseket később bevezethetnek. Az újépítésű lakások piaca soha nem látott magasságokba emelkedett, és még inkább növekedni fog a kereslet.

A már kész tervekkel és akár előszerződéssel is rendelkező társasházi projekteknek nagyon kell igyekezniük, hogy megfelelő kivitelezőt találjanak, és ne csússzanak az átadási határidőkkel, így elkerülve a magasabb áfa kulcs jelentette plusz költségeket. A vásárlók sokkal nagyobb biztonságban érezhetik magukat, ha olyan társasházban vesznek lakást, amely projekt mögött banki finanszírozás áll, mert így biztosak lehetnek abban, hogy azt a lakást, olyan összegért kapják meg, mint amit vártak – teszi hozzá a szakértő.