Az európai kohéziót fenyegető legnagyobb veszély nem a határellenőrzés szigorítása vagy a migránsválság megoldására tett bármilyen más kísérlet – írják a Berenberg Bank szakemberei.

Túlzóak a piacok aggodalmai a kínai gazdaság lassulása, az olajár esetleges emelkedése vagy a nyugati világ fellendülését megakasztó pénzügyi problémák miatt. Ezek a problémák legfeljebb rövidtávon tudják valamelyest megakasztani a gazdaság növekedését. Az igazi kockázatot a politika jelenti – írja Holger Schmieding, a Berenberg Bank vezető közgazdásza és Kallum Pickering, a pénzintézet Egyesült Királysággal foglalkozó szenior elemzője.

A szokásos módon az utolsó pillanatokban megszületett kompromisszummal az Európai Unió vezetői tető alá hoztak egy új megállapodást az Egyesült Királysággal, amely lehetővé teheti, hogy David Cameron az unióban maradás mellett kampányoljon a június 23-i népszavazás előtt.

Az igazán nagy probléma a migráció, amely valószínűleg nagyobb jelentőségű, mint az Egyesült Királysággal kötött megállapodás részletei. Az Egyesült Királyság nyilvánvalóan továbbra is hozzáférhet a világ legnagyobb egységes piacához. A legfontosabb feladat éppen ezért az, hogy a migráció érzelmeket korbácsoló problémái kisebb visszhangot kapjanak – annak érdekében, hogy ne ezek határozzák meg a diskurzust a népszavazás előtti hónapokban. Máskülönben a politikai kohézió az Egyesült Királyságban (gondoljunk csak Skóciára) és az EU egészében is veszélybe kerülhet. Az Egyesült Királyság kilépése ugyanis példával szolgálhatna az EU-ellenes és putyinista-populista erőknek Európa-szerte.

A migránsválság kezelése. Európa előtt három út áll, hogy az emberek beáramlását arra a szintre csökkentse, amelyen már a média is kevesebbet foglalkozik velük: (i) megprobálhatja rávenni Törökországot, hogy érje el a Görögországba illegálisan belépők számának csökkenését; (ii) több migránst állítson meg a belső határokon (többségüket nyilván a fő belépési pont, Görögország és a jellemző célpont, Németország között) és/vagy (iii) sokkal több nem szíriai menekültet küldjön vissza, hogy országaikban elterjedjen a híre: csak a valódi menekültek kaphatnak menekültstátuszt.

Törökország: a megoldás vagy a probléma része? Az elsőszámú tranzit országként Törökország rendkívül fontos szerepet játszik. Az unió március elejére tervez egy Törökországgal közös csúcstalálkozót, amelyen a megoldás egyes elemeit vitatják majd meg: Törökországnak határozottabban fel kellene lépnie az illegális határátlépések megakadályozása érdekében, amiért cserébe több pénzt kapna az ott maradt menekültek ellátására, emellett a legsúlyosabb helyzetű menekültek egy részét egy program keretében le kellene telepíteni Európában (többségüket Németországban). A tárgyalások kimenetele bizonytalan.

Az alternatív megoldás az Európán belüli határok ellenőrzésének jelentős mértékű erősítése. Ez Európa szempontjából bomlasztó, vitás és „címlapokra kívánkozó” megoldás – mindazonáltal nem lehetetlen. Túlzottak ugyanis azok a félelmek is, amelyek szerint a szigorúbb határellenőrzés aláásná az eurózóna egységét. A szigorítás Görögország számára nehézséget nyilván jelentene, mivel egy időre több migráns maradna az országban, a francia-német kapcsolatokat (például) azonban nem zavarná.

Az európai kohéziót fenyegető legnagyobb veszély azonban nem a határellenőrzés szigorítása vagy a migránsválság megoldására tett bármilyen más kísérlet. Az igazi politikai kockázat az, ha hagyják tovább mérgesedni a problémát – zárják helyzetképüket a Beremberg Bank szakemberei.