Mélyreható vizsgálatot indított az Amazon ügyében szerdán az Európai Bizottság annak megállapítására, hogy az amerikai kereskedőóriás visszaélhetett-e az oldalán hirdetők adataival.

A brüsszeli testület tájékoztatása szerint a trösztellenes eljárás keretében azt vizsgálják, hogy e téren versenyellenes-e a vállalat magatartása.

„Úgy döntöttem, hogy közelről megvizsgáljuk az Amazon üzleti gyakorlatát, valamint piactérként és kiskereskedőként betöltött kettős szerepét, hogy felmérjük, megfelelt-e a közösségi szabályoknak” – közölte Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos.

„Az európai fogyasztók egyre többet vásárolnak az interneten. Az e-kereskedelem erősítette a versenyt, több választási lehetőséget hozott jobb áron. Garantálnunk kell, hogy a nagy online platformok versenyellenes magatartásukkal ne csorbítsák ezeket az előnyöket” – tette hozzá.

Elsősorban az Amazon és a különböző eladók közötti megállapodást fogják tanulmányozni, amely lehetővé teszi a cég számára egyes, a verseny szempontjából érzékeny információk gyűjtését és elemzését.

A bejelentést követően az Amazon azt közölte, hogy teljes mértékben együtt fog működni az Európai Bizottsággal.

A vizsgálat lezárásának nincs határideje, sokan azonban úgy vélik, hogy Vestager még a jelenlegi, október 31-éig tartó mandátuma alatt szeretne eredményre jutni.

Az ügy tovább fokozhatja a feszültséget az Egyesült Államok és az Európai Unió között. Washington korábban azzal vádolta az Európai Bizottságot, hogy módszeresen vesz célba amerikai cégeket, Brüsszelben azonban ezt tagadják.

(Forrás: MTI, fotó: Amazon)