A következő hónapok fő témái között szerepel az EU jövője, a migrációs válság megoldása és a határellenőrzés, de klímaváltozással kapcsolatos kérdések is szerepelnek az Európai Parlament (EP) napirendjén.

2017-es évértékelő az Európai Parlamentben

Jean-Claude Juncker bizottsági elnök a szeptemberi plenáris ülésen mondja el évértékelő beszédét az EU helyzetéről a parlamentben. Az ezt követő vitán az EP-képviselők az unió aktuális problémáit és jövőjét vitatják meg a bizottság elnökével.

Migráció és határellenőrzés

Az állampolgári jogi szakbizottság a következő hónapokban véglegesíti a dublini szabályok reformjához fűzött véleményét. A dublini rendelet határozza meg, hogy melyik tagállam felelős a menedékkérelmek elbírálásáért. Az utóbbi évek migrációs válsága miatt aránytalanul nagy teher hárul például Görögországra és Olaszországra, a szabályok reformja elengedhetetlen.

Az EP-képviselők szavaznak az Európai Menekültügyi Támogató Hivatal (EASO) megerősítését célzó, a tanáccsal kötött előzetes megállapodásról, amely az EU Menekültügyi Ügynökségévé emeli a hivatalt. Emellett törekednek a megállapodásra a tanáccsal a nem uniós állampolgárok határátlépésének szabályozása kapcsán is.

Klímaváltozás és környezetvédelem

A parlament több javaslatával és hozzájárul, hogy az EU tartani tudja a párizsi klímaegyezményben foglalt vállalásait. A tagállamok a földhasználattal és az erdeik irtásával, fakitermeléssel is termelnek szén-dioxidot, az EP-képviselők egyik javaslata ennek a mértékén csökkentene. Az EP törekszik rá, hogy megállapodásra jusson a tagállamokkal az EU kibocsátás-kereskedelmi rendszerének (ETS) reformja kapcsán is. Az ETS célja az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése és a klímaváltozás megfékezése.

A parlament a következő hetekben szavaz arról a tanáccsal kötött előzetes megállapodásról, amely a bioélelmiszerek címkézésén változtatna.

Gazdaság

Ősszel szavaz a parlament az európai beruházási terv hajtómotorja, az Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA) bővítéséről.

Szociális kérdések

Az EP számos bizottsági javaslatot véleményez az ősszel, köztük a munka és a magánélet közötti egyensúlyt segítő szabályokat, valamint igyekszik megállapodásra jutni a tagállamokkal a kiküldetésben dolgozókra vonatkozó szabályok felülvizsgálata kapcsán.

Digitális egységes piac

Az e-kereskedelem és a határokon átnyúló online szolgáltatások népszerűsítése prioritás a Parlament számára a következő hónapokban. Ez magában foglalja a szerzői jogi szabályok reformját is. A képviselők előre láthatólag az októberi plenáris ülésen szavaznak az online elérhető adatok kezeléséről szóló új jogszabályról, amely teljes körű védelmet biztosítana a magánadatainknak – kezdve a böngészésről szóló információt tároló cookie-k reformjával.

Adóügyek

A Panama-iratok botrányát vizsgáló szakbizottság várhatóan az év végén ismerteti kutatásainak eredményét. A bizottságot azután hozta létre a parlament, hogy napvilágra kerültek a Mossack Fonseca iratai. Az EP-képviselők azt vizsgálják, hogy az Európai Bizottság és a tagállamok milyen mértékben küzdenek a probléma ellen.

Az EP-képviselők emellett a pénzmosás elleni szabályok reformját is vizsgálják a következő időszakban.

Emberi jogok

A gondolatszabadságért adományozott Szaharov-díjat az Európai Parlament ítéli oda minden évben. A díjat 1988-ban alapították, és azokat a személyeket vagy csoportokat tüntetik ki vele, akik, vagy amelyek az emberi és alapvető jogok védelme érdekében munkálkodnak. A díjhoz 50 ezer euró jutalom is jár, a díjátadót decemberben tartják.