Az Európai Unió Tanácsa jóváhagyta a jobb aerodinamikai jellemzők, illetve a biztonságosabb és kevésbé környezetszennyező közlekedés érdekében kialakított, lekerekített orrú vezetőfülkés teherautók használatát 2020. szeptember 1-től.

Ezzel megnő a tehergépjárművek megengedett legnagyobb hosszúsága, a növekedést azonban csak a vezetőfülke aerodinamikai kialakításának javítására lehet használni, a járművek hasznos teherbírásának növelésére nem.

A hosszabb vezetőfülkék miatt kisebb lesz a holttér, így a vezetők könnyebben észrevehetik a veszélyeztetett úthasználókat, például a gyalogosokat és a kerékpárosokat – írták. Emellett ütközésnél a másoknak okozott károk vagy sérülések is kisebbek lesznek. Egy uniós becslés szerint ezzel évente akár 500 ember – főleg a városi területeken gyalogosan és kerékpárral közlekedők – életét lehet megmenteni.

A kisebb légellenállásnak köszönhetően a várakozások szerint akár 10 százalékkal csökkenhet az üzemanyag-fogyasztás. A kibocsátás csökkenése pedig az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez is hozzájárul majd.

(Forrás: MTI, fotó: Scania)