Az építőiparban várhatóan idén és 2020-ban is folytatódik a növekedés, mert ebben a két évben is rendelkezésre állnak még a szektor fejlődéséhez szükséges, nagyságrendileg 4,5 milliárd eurót elérő európai uniós fejlesztési források – mondta Petz Raymund, a GKI Gazdaságkutató Zrt. ügyvezető igazgatója.

Hozzátette, idén a magyar építőiparban a GKI előrejelzése szerint 9 százalékos, a GKI európai partnere, az Euroconstruct szerint több mint 10 százalékos, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége szerint pedig 12 százalékos bővülés várható.

Jelentős változás indulhat 2020-ban, azonban még nem kell a szektor teljesítményének visszaesésétől tartani – mondta. Ekkor ér véget ugyanis az aktuális uniós költségvetési ciklus, és az új lakások egy részénél már nem lesz érvényben az 5 százalékos áfakulcs, csak azokra vonatkozik a kedvezményes kulcs, amelyek 2018. november 1-jén már rendelkeztek építési engedéllyel.

Petz Raymund kiemelte, az uniós fejlesztési források mellett a kedvező kamatkörnyezet és a szektort érintő kormányzati intézkedések is nagyban hozzájárulnak az építőipar kibocsátásának további növekedéséhez.

Miheller Gábor, az egyebek mellett tetőrendszerekkel és vízszigetelésekkel foglalkozó BMI Group magyarországi képviseletében a gyártói oldal szereplőjeként megerősítette, hogy 2019-ben és 2020-ban is az építőipar folyamatos bővülésére számítanak, 2020-tól pedig véleménye szerint a felújítások adhatják a szektor növekedésének motorját. Ugyanakkor kiemelte, a további növekedéshez szükséges gyártói kapacitások korlátja a munkaerőhiány lehet, ennél viszont sokkal súlyosabb a kivitelezői kapacitás már érezhető hiánya.

Szalai Levente az Épületszigetelők, Tetőfedők, Bádogosok és Ácsok Magyarországi Szövetségének (ÉMSZ) ügyvezető igazgatója szintén a munkaerőhiányra hívta fel a figyelmet. A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján kiemelte, 2017-ben nappali tagozatos szakképzésben 43, 2018-ban pedig már csak 23 tetőfedő végzett. Az ácsoknál némileg jobb a helyzet, ott 2017-ben 127-en szerzetek végzettséget, számuk tavaly már 559 volt. Építményszigetelő szakembert azonban Magyarországon ma egyáltalán nem képeznek és szigetelő szakmérnöki képzés sincs évek óta az országban. Utóbbi elindítása érdekében lobbizik az ÉMSZ a Budapesti Műszaki és Gazdaság Tudományi Egyetemnél.

(Forrás: MTI)