Az MNB bennfentes kereskedelemre vagy piacbefolyásolásra utaló nyomok után kutatott a Magyar Telekom állami szerződéseinek felmondásával kapcsolatban. A felügyelet arra volt kíváncsi: ki járt jól a részvényárfolyam esésével.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) megvizsgálta, hogyan alakult a Magyar Telekom-részvények jegyzése azon a kereskedési napon, amikor a kormány képviselői bejelentették: felmondják a társasággal kötött állami szerződéseket – derült ki Matolcsy Györgynek, a parlament internetes oldalán közzétett válaszából. A jegybankelnököt Tóth Bertalan kérdezte, az MSZP-s országgyűlési képviselő arra volt kíváncsi: volt-e bennfentes kereskedelem vagy egyéb spekuláció a kormány és a Telekom közötti szerződések felmondásával kapcsolatos pontatlan kormányzati kommunikáció miatt.

Mint ismert a Magyar Telekom decemberben felmondta a Kovács Ákos zenésszel kötött szponzori szerződését, mert – mint akkor közölték – nem tartották összeegyeztethetőnek az előadóművész egy televíziós csatornán adott interjújában elhangzottak szellemiségét csoportjuk hitvallásával és értékrendjével. December 17-én Kovács Zoltán kormányszóvivő arról tájékoztatta az MTI-t, hogy erre válaszul a kormány arra utasította az összes minisztériumot és minisztériumi háttérintézményt, mondják fel előfizetői szerződéseiket a Magyar Telekommal. 

Ezt az információt aztán nagyjából másfél órával később pontosították, és kiderült, hogy „csak” a mobilnternet-előfizetéseket mondja fel a kormányzat. Az eredeti hír hatására azonban a Magyar Telekom Budapesti Értéktőzsédén (BÉT) jegyzett részvényei jelentősen veszítettek értékükből, míg a pontosítás után részben korrigált az árfolyam. 

Matolcsy tájékoztatása szerint az MNB a két hír kapcsán (is) vizsgálta – többek között – a befektetési szolgáltatók által beküldött napi tranzakciós jelentéseket, valamint a BÉT által működtetett szabályozott piac által beküldött adatok alapján az esetleges deviáns piaci mozgásokat. A jegybank piacmonitoring tevékenysége alapján rendelkezésre álló, illetve a nyilvánosan elérhető információk alapján azonban nem merült fel bennfentes kereskedelemre vagy piacbefolyásolásra utaló olyan gyanú, amely alapján piacfelügyeleti eljárást kellett volna indítani – közölte a jegybankelnök.