A Rainbow Üzletlánc Kft. által üzemeltetett 56 Alexandra-könyvesboltból 27 technikai okok miatt március 1-jétől zárva tart – közölte a cégnek keddig interim menedzsmentszolgáltatást nyújtó PD Consulting Gazdasági Tanácsadó és Szolgáltató Kft. ügyvezetője.

Huszonnégy bolt bérletét veszi át a Janikovszky és Kolosi Kft., amely a Líra Könyv Zrt. és Janikovszky János, a Móra Kiadó Zrt. tulajdonosának érdekeltsége; további öt üzletet a szintén több kiadót képviselő Nédiosz Kiadó Kft. üzemeltetne tovább a boltok dolgozóival együtt – közölte Somogyi Ferenc.

A Rainbow Kft. 362 dolgozójából az új üzemeltetőkhöz kerülő boltok mintegy 180 munkavállalójával kezdeményezték a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetését.

A bérlő nélkül maradt huszonhét üzletben – folytatta – megtiltották az árusítást, így azok március elsejétől technikai okok miatt zárva tartanak, a dolgozók megkezdték a leltározást.

Amelyik boltokat új üzemeltető vinné tovább, átadó leltárt készítenek, az ott elhelyezett készletekkel az új üzemeltető számol el a kiadókkal – írta a Napi.hu. A többi üzletnél a kiadók március 10-ig szállíthatják el készleteiket, illetve a nagykereskedő Könyvbazár Kft. szállíthatja vissza azokat a központi raktárába – olvasható a hírportál cikkében, amely arra is kitért, hogy további négy Alexandra boltot Matyi Dezsőhöz köthető cégek működtetnek, azok jelenleg is nyitva tartanak.

A PD Consulting ügyvezetője jelezte: cégük a Rainbow Kft.-nek nyújtott interim menedzsmentszolgáltatása kedden megszűnt, a korábbi ügyvezető Vass István megbízatása lejárt, a Rainbow Kft. tulajdonosai azonban az keddi taggyűlésen nem tudtak új cégvezetőt választani, ezt március 17-én újra megpróbálják.

A Rainbow Kft. korábban jelezte: társaságuk bevételi források hiányában nem képes működésének fenntartására, mivel bizományosi partnere és a kiadók a bizományosi könyvkészletük nagy részét visszahívták. Akkor közölték: a könyvesbolt-hálózat átvételére irányuló tárgyalások a legnagyobb erőfeszítéseik ellenére sem zárultak eredménnyel, és a nyilvános közleményében a boltok megmentését célzó Central Csoport Zrt. konkrét ajánlatot nem tett.

A Rainbow Üzletlánc Kft. átvilágítását korábban végző PD Consulting Kft. január végén jelentette be, hogy befektetőt keres az országszerte ötvenhat Alexandra-könyvesboltot üzemeltető cég és dolgozói megmentése érdekében.

Az Alexandra cégcsoporthoz tartozó Könyvbazár Kft. ügyvezetője, Matyi Dezső január végén erre reagálva ugyanakkor közleményében úgy fogalmazott: a PD Consulting célja nem az Alexandra-hálózat, a munkavállalók és a magyar könyvpiac 20-25 százalékát uraló eladótér megmentése, hanem annak jogellenes megszerzése, eladása, és a vételár eltüntetése.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) korábbi tájékoztatása szerint a Könyvbazár Kft. hárommilliárd forintot meghaladó adósságot halmozott fel könyvkereskedelmi partnerei felé.

A kiadók túlnyomó többsége visszahívta könyveit az Alexandra bolthálózatából, és a szerződések szerinti 30-60 nap leteltével peres úton próbálja behajtani a Könyvbazár Kft. tartozásait. (MTI)