Mélypontra jutott a lekötött lakossági betétek új szerződéseinek volumene az első negyedévben. Január és március között alig 652,1 milliárd forintot fixáltak a pénzügyi szolgáltatóknál a háztartások, ami 35,4 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbi mennyiségnél.

A normál körülmények között leginkább keresett, éven belüli futamidőre lekötött betéteknél hasonló a helyzet: ezekre 569,1 milliárd forint értékben szerződtek az első negyedévben a háztartások, ami az egy évvel korábbitól 38,5 százalékkal maradt el – írja a Világgazdaság a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai alapján.

Az éven túli futamidőknél igen szerény az MNB által kimutatott volumen: egy és két év közötti időtartamra mindössze 4,2 milliárd forint értékben helyeztek el pénzt a háztartások a 2017 első negyedévi 8,5 milliárd után, két éven túli futamidőre pedig 78,9 milliárdot az egy évvel korábbi 75,3 milliárd forint után.

Ezzel párhuzamosan a látra szóló és a folyószámlabetétekből folyamatosan emelkedik a friss eszközök mennyisége a lakosságnál: a 2018 első három hónapjára kimutatott 15 125,9 milliárd forintnyi pénz, ami a számlákra került, 21,4 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

A lekötött betétek folyamatosan csökkenő népszerűségének hátterében egyértelműen az egyre alacsonyabb kamatok állnak. Az MNB adatai szerint 2018 márciusában már csak 0,24 százalékot ért el az éven belüli futamidőre elhelyezett lakossági betéteknél kimutatott, a szerződésekben szereplő éves átlagos ráta. (MTI)