Az airbnb adózása nagyon sok magánszemélyt érint Magyarországon is; a legfontosabb tudnivalókat Kneitner Lea, a TILEA Tanácsadó Kft. ügyvezetője foglalja össze.

Az airbnb szolgáltatás áfaköteles tevékenység, amely után 18 százalék áfát kell Magyarországon felszámítani – kivéve, ha a szálláshely-bérbeadó alanyi adómentességet választott, amelyet évi 8 millió forintos árbevételig megtehet – kezdi friss bejegyzését Kneitner Lea, a TILEA Tanácsadó Kft. ügyvezetője.

A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás során előfordul, hogy a szolgáltatást társaság veszi igénybe, így közösségi adószám igénylése szükséges lehet. A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatónak minden esetben számlakiállítási kötelezettsége van és speciális számlázási szabályok vonatkoznak rá, hiszen az idegenforgalmi adó alanya is, így ezt fel kell tüntetnie a számláján áfa felszámítása nélkül.

Az airbnb szolgáltatásra két külön törvény is vonatkozik az általános adótörvényeken kívül: a 239/2009. (X. 20.) Korm. rendelet és a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény.

Szálláshely-szolgáltatás alatt üzletszerű gazdasági tevékenység keretében rendszerint nem huzamos jellegű, éjszakai ott-tartózkodást, pihenést is magában foglaló tartózkodás céljára szálláshely nyújtását és az ezzel közvetlenül összefüggő szolgáltatások nyújtását kell érteni.

Egyéb szálláshely a szálláshely-szolgáltatás céljára hasznosított, szállodának, panziónak, kempingnek, üdülőháznak, közösségi szálláshelynek nem minősülő, nem kizárólag szálláshely-szolgáltatás rendeltetéssel létesített önálló épület vagy annak lehatárolt része, ahol az e célra hasznosított szobák száma legfeljebb nyolc, az ágyak száma legfeljebb tizenhat.

Bejelentést kell tenni a jegyzőhöz, illetve T101-es nyomtatványon kell az adóhivatalhoz bejelentkezni, valamint az önkormányzathoz idegenforgalmi adó alá.

Airbnb adózási formák

Magánszemélyként az alábbi airbnb adózási formák közül lehet választani:

  • Önálló tevékenység: tételes vagy diktált 10 százalék költséghányad elszámolása, 15 százalék személyi jövedelemadó, 22 százalék egészségügyi hozzájárulás.
  • Tételes átalányadózás: 38 400 forint/szoba/év. Korlátok: egyéb szálláshely-szolgáltatást nyújtó választhatja csak, az adóévben ugyanannak a személynek 90 napot meg nem haladó időtartamra adhatja csak bérbe, tevékenységet a tulajdonában vagy haszonélvezetében lévő egy lakásban vagy üdülőházban folytatja – a T101-es nyomtatványon ezt kell választani.
  • KATA adózás.
  • Egyéni vállalkozás adózása: vállalkozói személyi jövedelem adózás, átalány adózás. Évi 15 millió forintos bevételi határig választható az átalányadózás, ebben az esetben a bevétel 60 százalékát kell jövedelemnek tekinteni, amely után 15 százalék személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség terheli az adózót.

Adóelőleget kell fizetni a negyedévet követő hó 12-éig.