Az áfarendszer semlegességét erősítheti a jövőre életbe lépő törvény, amely alapján az eladónak már nem kell adóterhet viselnie a nem fizető vevő helyett; érdemes ugyanakkor körültekintően eljárni az ilyen esetekben, mert a visszafizetés nem automatikus – hívta fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST.

A cég közleményében kiemeli, hogy több mint húsz év után jövőre ismét lehetősége lesz a cégeknek arra, hogy az államtól visszaigényeljék egy akár öt éve behajthatatlannak tűnő követelés áfáját is. Úgy vélik, az Országgyűlés által júliusban elfogadott törvény alapján az 1997-ben megszüntetett lehetőség újbóli bevezetése számos magyar vállalkozásnak jelenthet pozitív fejleményt.

Behajthatatlannak azok a követelések számítanak, amelyek a végrehajtás, felszámolás, csődeljárás során nem térülnek meg, így az eladónak addig kell finanszíroznia a forgalmi adót, amíg nem sikerül behajtani a számla összegét a vevőtől.

„Az elfogadott törvény az áfarendszer semlegességét erősíti, mivel ezentúl az eladónak nem kell méltánytalanul viselnie a végleges adóterhet a nem fizető vevő helyett, ráadásul a lehetőség visszamenőlegesen, az elmúlt öt évben kiszámlázott tételek esetében is megnyílik, ha azokat behajthatatlannak minősítették” – idézi a közlemény Földes Balázst, a Crowe FST szenior menedzserét. A szakember hozzátette, hogy csak a nagyobb összegek esetén éri meg visszakérni az áfát, továbbá azt is csak abban az esetben, ha már lezárult a csődeljárás, a végelszámolás, illetve megtörtént a felszámolás.

A jövőre hatályba lépő törvény értelmében amennyiben az eredeti ügylet során az eladó a jogszabályban felsorolt minimálisan óvatos módon járt el, úgy értesítenie kell a vevőt és a NAV-ot arról, hogy a követelést az áfa szempontjából minősítsék behajthatatlannak. Ezt követően az eladó a soron következő bevallásában a korábban megfizetett adó összegét levonhatja. Ezzel egyidejűleg a vevő köteles az áfát utólag befizetni.

(Forrás: MTI)