Az idei első fél évben az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségével (Pénztárszövetség) együttműködő önkéntes nyugdíjpénztáraknál az egyéni befizetések 16,8 százalékkal, 28,8 milliárd forintra, a tag-egészségkasszáknál 25,6 százalékkal, 10 milliárd forint fölé emelkedtek az elmúlt év első fél évéhez képest.

A szövetség közleménye idézi Kravalik Gábort, a Pénztárszövetség elnökét, aki elmondta: egyre többen élnek a pénztári megtakarításokhoz kapcsolódó adó-visszatérítés lehetőségével. Várhatóan az idei év végén is megnő az egyéni befizetések összege az önkéntes nyugdíjpénztáraknál és egészségpénztáraknál, mivel így lehet a legjobban kihasználni az évi 20 százalékos, maximum 150 ezer forintos adó-visszatérítést. Ez a kedvezmény várhatóan új belépőkkel is gyarapítja a pénztári tagságot.

A Pénztárszövetség adatai alátámasztják, hogy az év végi időszakban a legaktívabbak a tagok: 2016 és 2017 utolsó negyedévében is több mint 20 milliárd forint felett volt az egyéni befizetések összege, szemben az adott év korábbi negyedéveire jellemző 8,3-13,5 milliárdos összegekkel.

A Pénztárszövetség elnöke szerint az adóvisszatérítés kedvez a lakossági megtakarítási hajlandóságnak és az adófizetés optimalizálása szempontjából is jó lehetőség. A szövetség idei kutatásából kiderült, hogy napi pár száz forintos spórolással a pénztárakon keresztül a tagok megteremthetik az egyéni céljaikhoz szükséges anyagi fedezetet. Megjegyezte, hogy az egészségpénztárak nemcsak a pénztári tagnak, hanem a családtagjaiknak is segítséget nyújtanak az egészségmegőrzésben és a váratlan helyzetekre való felkészülésben.

Az elnök rámutatott: bár az alacsony kamatok hatással vannak a kasszák teljesítményére, de hosszú távon ebből a szempontból is kedvezőek az adatok, az elmúlt másfél évtized alatt a teljes önkéntes szektor átlagosan évi 3,5 százalékos reálhozamot produkált.

A pénztárak 2008 óta 412 milliárd forintot fizettek ki nyugdíjszolgáltatásként, vagyis évente átlagosan 40 milliárd forint körüli nyugdíj-kiegészítést juttattak tagjaik számára, az átlagos tagi megtakarítás 1,3 millió forintot ér el.

(Forrás: MTI)