Mintegy 200 ezer vállalat adatainak felhasználásával készítette el a Magyar Nemzeti Bank a mikro-, kis- és középvállalati szektor hitelkockázatának becslésére alkalmas modellt – mondta Banai Ádám, az MNB főosztályvezetője szombaton az M1 aktuális csatornán.

Banai Ádám kifejtette, hogy a jegybank anonim adatokat kap, ugyanakkor a vállalati sokaság információi alapján le tud vonni bizonyos következtetéseket, így például ha valamely vállalat árbevétele három éven keresztül csökken, nagyobb a csőd valószínűsége. Erről pedig informálni tudja a bankokat a BISZ Központi Hitelinformációs Zrt.-n keresztül. 

A főosztályvezető szerint a modell segítségével a bankok sokkal több információt láthatnak az adott vállalatról, pontosabban fel tudja mérni a hitelezés kockázatát, ezáltal jó döntést tud hozni.

A szolgáltatás augusztus 31-től indul, 2016 végéig minden szerződött partner díjmentesen használhatja, jövő év elejétől pedig lekérdezésenként 99 forintot kell fizetniük az igénybevevő pénzügyi intézményeknek. (MTI)