A negyedik negyedévben 892 forint volt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére. Ez 15 százalékos növekedést jelent a tavalyi év hasonló időszakában tapasztalt 776 forinthoz képest.

A növekedés a szakmunkások esetében még jelentősebb volt, éves szinten elérte a 21 százalékot – derül ki a Trenkwalder közel 7 ezer fő béradatait feldolgozó elemzéséből. Ugyanakkor a felsőbb kategóriákban – bár gyorsul a bérnövekedés üteme – korántsem tapasztalható ekkora növekedés. A BDO Magyarország több mint 60, zömmel nemzetközi tulajdonú hazai vállalat mintegy 500 középvezetője esetében 2016 negyedik negyedévéhez képest mindössze 4,5 százalékos bérnövekedést tapasztalt, melynek komoly szerepe lehet abban, hogy ebben a körben a fluktuáció már a négy százalékot közelíti.

A fizikai dolgozók körében a szakmunkások (FEOR 8-as főcsoportba soroltak) 929 forintos, míg a betanított munkát végzők (FEOR 9-es főcsoport) 859 forintos átlagos órabérre számíthattak Régiók szerint ugyanakkor jelentősen, akár negyedével is eltérhetnek az órabérek: míg Dél- és Közép-Dunántúlon, illetve az Észak-Alföldön ma 800 forint körüli átlagos órabérre számíthat egy fizikai dolgozó, ez az érték Közép-Magyarországon már kevéssel átlépte az ezer forintos szintet is.

„Az idei év elején további ugrás várható a fizikai órabérek mértékében – magyarázza Hujber Tibor, a Trenkwalder ügyvezető igazgatója. – Részben hatást gyakorol erre az a tény, hogy ismét jelentős, nyolc százalék feletti mértékben nő a minimálbér. Másrészt az egyre komolyabb munkaerőhiány a munkaadókat számottevő további béremelésre készteti, ennek klasszikus időszaka pedig továbbra is január szokott lenni.”

A BDO Magyarország eközben több mint 60 nemzetközi cég hazai leányvállalatánál dolgozó közel 500 középvezetőnek a béradatait vizsgálta meg. Az 500 és 800 ezer forint közötti havi bruttó fizetési sávban dolgozó alkalmazottak esetében a béremelkedés mértéke 2016 negyedik negyedévéhez képest átlagosan 4,5 százalék volt.

A középvezetői szinten dolgozó szellemi alkalmazottak fizetésemelési üteme az utolsó két évben jelentősen elmaradt az alacsonyabb besorolású fizikai munkavállalókétól. Tekintettel arra, hogy a munkahelyet váltók ebben a szegmensben akár 20-30 százalékos béremelést is el tudnak érni, a kilépők aránya a tavaly év végi 3 százalékról mostanra 3,8 százalékra emelkedett.

„A fluktuáció mértékét természetesen a munkáltatók is igyekeznek alacsonyabb szinten tartani. Ezért arra számítunk, hogy az év elején bekövetkező béremelések hatására középvezetői szinten is magasabb átlagos fizetésemelési mértéket regisztrálhatunk az első negyedévben” – jelzi előre Hajnal Péter, a BDO Magyarország könyvelési, bérszámfejtési és outsourcing üzletágának partnere.