Tizenegy projekt kapott idén Magyar Formatervezési Díjat, amelyeket a Design Hét megnyitóján adtak át. A díjazott munkák között van mobil szívdiagnosztikai eszköz, karszék, nyomdagép, textilkollekció, hátizsák, valamint arculat és plakátsorozat is.

A Magyar Formatervezési Díj a hazai dizájn legkiemelkedőbb, innovatív és piacképes produktumaira és fejlesztéseire hívja fel a figyelmet termék, terv, vizuális kommunikáció és diákmunka kategóriában. A pályázatot az Innovációs és Technológiai Minisztérium nevében az idén 39. alkalommal hirdette meg a Magyar Formatervezési Tanács.

Fülöp József kreatív iparért felelős felkért miniszteri biztos, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora hangsúlyozta: a dizájnereknek, kreatív embereknek fontos feladatuk van abban, hogy olyan világot teremtsenek, hagyjanak az utódaikra, ahol az ember még mindig a központban áll.

Az idén a díjra mintegy 200 pályázat érkezett. Az idén rendkívül erős volt a terv és a diák kategória mezőnye, amely kategóriákban két-két alkotást is díjaztak, mindkettőt terv kategóriában: Csoma Sarolta és Horváth Máté klasszikus skandináv dizájnelemeken alapuló Mix karszékét, valamint Németh László és Varga Dénes klasszikus ipari formatervezési munkáját, a Varga-Flexo Kft.-nek készült flexo nyomdagépet. Diák kategóriában Révész Eszternek a tradicionális magyar népi szőttesek világát a korszerű technológiával ötvöző Újraértelmezett tradíció textilkollekcióját, továbbá Pákozdi Rebeka egészségmegőrzésre fókuszáló Onni hátizsákját díjazták.

Termék kategóriában a díjat az Iglói-Nagy Péter és Nagy Ádám által a Sanatmetal Kft.-nek tervezett WIWE EKG-készülék (a képen) nyerte el.

A vizuális kommunikáció kategória díjazottja Palotai Gábor, aki a prémium légtisztítókat gyártó svéd Livsdal cég számára készített pixelalapú, összetett arculatot és plakátsorozatot.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságának különdíját az Üveges Péter, Bolega Attila és Nádasi Gábor által tervezett Bogányi Grand Piano B-292 nyerte el.

Két diákmunka kapott különdíjat az Emmi Oktatásért Felelős Államtitkárságától: a Chicago Jazz Festival arculata, Serflek Máté munkája, és Veszprémi Gabriella Layers-cipőkollekciója.

A Magyar Formatervezési Tanács különdíjasa a Reiner György által fejlesztett, a legújabb technológiai megoldásokat is alkalmazó SysTents mobiljurtarendszer.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának szellemivagyon-diagnózis szolgáltatás különdíját Szabó Márton munkája, a Q&C Nano újgenerációs vízadagoló berendezés nyerte.

A Magyar Formatervezési Díjjal egy időben odaítélt Design Management Díjat azoknak a gazdálkodó szervezeteknek adják át, amelyek a dizájnt és az innovációt az üzleti stratégia integráns részének tekintik. Az elismerést idén a tömörfa bútorairól ismert sixay furniture nyerte el.

A Magyar Formatervezési Díj és a Design Management Díj idei nyerteseinek és legkiemelkedőbb pályázóinak munkáit ingyenes kiállításon lehet megtekinteni október 19-ig az óbudai Flashback Photo Studióban.

(Forrás: MTI)