Vevőt keres az SCD balatonakali kempingjére a felszámoló. Az egyik leghosszabb balatoni partszakasszal büszkélkedő Strand-Holiday irányára 572 millió forint.

Pályázatot írt ki a balatonakali Strand-Holiday kempingre az ingatlant tulajdonló Holiday Park Akali Kft.-t felszámoló Sonten Kft. A szálláshelyet két, eredetileg különálló kemping összevonásával hozták létre, ennek köszönhetően a Strand-Holiday büszkélkedhet az egyik leghosszabb partszakasszal a Balatonon. A két helyrajzi számon fekvő területet kizárólag együtt lehet megvásárolni, az összesen közel 5,5 hektáron elterülő kemping irányára 572,21 millió forint. Az ajánlatokat március 25-től április 9-ig lehet benyújtani.

Az idei szezonra határozott időre szóló bérleti szerződéssel hasznosított Strand-Holidayben kialakított lakóautó- és sátorhelyeken túl több, kisebb-nagyobb épület áll. A portaépület, bolt, büfé, társalgó, étterem, raktárépület és vizesblokkok összalapterülete közel ezer négyzetméter. A pályázaton az indulhat el, aki befizeti 15 millió forint ajánlati biztosítékot.

A Strand-Holiday kemping ahhoz az SCD-csoporthoz tartozott, amely a 2000-es évek közepén felvásárolta a Balaton meghatározó turisztikai cégeit, a Siotourt, a Zalatourt és a Balatontouristot – a most eladásra kínált balatonakali létesítmény például ez utóbbi céggel került a csoporthoz.

A „touros” cégekkel több tucat balatoni turisztikai létesítmény került az SCD-hez, zömében önmagukban kevésbé értékes kempingek, diákszállások, hotelek. Az ingatlanok egy részét eladták, míg a balatoni kempingeket külön-külön projektcégekbe szervezték, és a területeken összesen 100–150 milliárd forintos fejlesztést terveztek, üdülőfalut, apartmanházat, wellness hotelt kívántak építeni a területeken.

Az évtized végére azonban az SCD balatoni tervei és velük az egész cégcsoport összeomlott. A pénzügyi majd gazdasági krízis miatt az egyik befektető, az ír Quinlan Private ingatlanalap kiszállt a projektből. Ezt követően az utóbbi években sorra indultak a felszámolások a balatoni kempingeket tulajdonló cégek ellen, így jutott erre a sorsra a Holiday Park Akali Kft. is.

Amint arról beszámoltunk, nemrég meghirdették az SCD két másik balatoni kempingjét, a zalakarosi Termált és a siófoki Ifjúságot is. Az előbbi egy közel tíz hektáros ingatlan, amelyet 800 millió forintért kínál a felszámoló, míg az utóbbi kemping területe 8,3 hektár, irányára pedig 942 millió forint.