A nyári kánikula nem csak az embereket, hanem az állatokat is megviseli – figyelmeztet a NÉBIH.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat és jó tanácsokat, hogyan gondoskodjunk kedvenceinkről és haszonállatainkról a nyári hőségben.

Nagy melegben háziállatainkra is fokozottan kell figyelnünk. Alapszabályként óvjuk őket a tűző naptól és folyamatosan biztosítsunk számukra friss ivóvizet!

30°C fölötti külső hőmérsékletnél fennáll annak a veszélye, hogy a kutyák hőgutát kaphatnak, ami tüdőödémához vagy a szívizomzat és a központi idegrendszer károsodásához, végső esetben pedig az állat elpusztulásához vezethet. A következő jeleknél gyanakodhat hőgutára: először az állatok ijedt tekintetűek lesznek, később izgatottak, nyálzanak esetleg hánynak, végül tudatvesztés és ájulás is bekövetkezhet. Ha a fenti tünetek jelentkeznek, az állatot feltétlen árnyékba kell helyezni és lehűteni. Ezt tehetjük bőséges vízitatással, nedves törölközővel való betakarással, óvatos lelocsolással, de amint lehet, állatorvoshoz kell vinni kedvencünket. A legfontosabb azonban a megelőzés, azaz a megfelelő körülmények biztosítása.

Néhány jó tanács:

  • Soha ne hagyjuk kedvencünket a tűző napon kikötve vagy kocsiba zárva! Még árnyékban álló autóban sem!
  • Kánikulában ne futtassuk kutyánkat, sétálni is csak a kora reggeli és esti órákban vigyük!
  • A szívbeteg és az idős kutyákra különös gondot kell fordítanunk, hiszen ők érzékenyebbek a melegre.
  • Ha a kertben, szabadon tartjuk kutyánkat, mindig legyen számára árnyékos, hűvös hely, ahol a hőség elől menedéket talál.
  • Mindig legyen előtte friss ivóvíz!
  • A nagy melegben a kutyák étvágya is lecsökken, ezért etetni kisebb mennyiségben, több részletben, inkább az esti és a reggeli órákban célszerű.
  • A dús, hosszú szőrű kutyák szőrét érdemes nyárra rövidre nyírni, így könnyebben átvészelik a meleg időszakot.

A mezőgazdasági haszonállatokat is megviseli a hőség. Esetükben is fontos a bőséges vízellátás. A zárt térben tartott állatok – mint például a nyulak vagy a csirkék – jóléte nagyban függ az automatikus szellőztető berendezésektől. Ha ezeknek a gépeknek bármilyen meghibásodása lenne, azonnal meg kell javítani. Olyan berendezéssel kell ellátni ezeket az automata rendszereket, amely meghibásodás esetén azonnal riaszt.

Azoknak az állatoknak, amelyeket kifutóval rendelkező ólban tartanak, biztosítani kell az árnyékos területet is. A sertések például e nélkül könnyen leégnek a tűző napon.

Ha hőség idején kell szállítani bármilyen haszonállatot, érdemes éjszaka vagy kora hajnalban indulni, ez kevésbé viseli meg az állatok szervezetét. A nyolc órát meghaladó utaztatás kizárólag speciális állatszállító járművel engedélyezett, aminek többek között van megfelelő légcsere-rendszere és az ivóvízellátás is biztosított benne – hívják fel a figyelmet a NÉBIH szakemberei.