Háromdimenziós arcszkennelés és 3D nyomtatási technológia együttes alkalmazásával készülhetnek egyénre szabott szemüvegkereteket a Hoya hamarosan induló rendszerében.

Idén nyáron debütál több európai országban – így Magyarországon is – a Yuniku nevű integrált rendszer, a Hoya japán szemüveglencse-gyártó és a 3D nyomtató szoftverekkel és szolgáltatásokkal foglalkozó Materialise közös projektje.

„A Yuniku forradalmasítja a szemüvegkészítés teljes folyamatát, divatot teremt, egyúttal jelentős kihatással lehet a teljes szemüvegkeret gyártói piacra is, hiszen a mai fogyasztói trendeket látva az is elképzelhető, hogy 5-10 év múlva a tömeggyártott keretek háttérbe szorulnak. A jövő a perszonalizációé” – mondta Bácskai László, a Hoya Magyarország cégvezetője.

Háttér

A szemüvegkeretek és szemüveglencsék piaca dinamikusan nő. Ma már minden második ember látáskorrekcióra szorul, és a prognózisok további növekedést mutatnak. Vannak olyan térségek, országcsoportok, elsősorban a távol-keleti régióban, ahol a lakosságnak már közel 80 százaléka látáskorrekcióra szorul. 

A hagyományos lencsék és keretek csak bizonyos fokig személyre szabhatóak. A keret és annak illeszkedése adott, a lencseparamétereknek pedig ehhez kell igazodniuk. Ezzel szemben a Yuniku új, látás-centrikus megközelítést alkalmaz. A 3D-s tervezés és -nyomtatás lehetővé teszi, hogy a vásárló vizuális, kényelmi és esztétikai igényeinek megfelelően, tökéletesen személyre szabható szemüveg készülhessen – olvasható a cég közleményében.