Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által elrendelt vizsgálat során országszerte 168 helyszínen több mint 850 vízi élményeszköz üzemeltetési körülményeit ellenőrizték strandokon, fürdőkben, aquaparkokban.

Az ITM idén is fokozott figyelmet fordít a strandokon, aquaparkokban pihenő családok és gyermekek biztonságára. A megyeszékhely szerinti járási hivatalok a nyári főszezon előtt országosan 168 helyszínen ellenőrizték a vízicsúszdák, a medencékben kialakított vízi ösvények, kötélpályák, vízi ugrálóvárak, a vízibiciklik és vízi dodzsemek üzemeltetési körülményeit.

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár kiemelte: „A fogyasztóvédelem a strandidőszak kezdete előtt minden évben ellenőrzi az aquaparkokba, fürdőkbe telepített vízi berendezések előírt működési feltételeinek teljesülését. Idén a vizsgált 853 vízi élményeszköz közül 72 használatát kellett ideiglenesen megtiltani a hiányos dokumentáció miatt. Ebből 53 berendezés esetében a feltárt hiányosságokat az üzemeltető már pótolta, így azokat ismét lehet használni.”

Az ITM által elrendelt fogyasztóvédelmi vizsgálat célja nem az eszközök műszaki állapotának ellenőrzése, azt az erre kijelölt tanúsító szervezetek rendszeresen elvégzik. A fogyasztóvédelmi ellenőrzés a vízi élményeszközök, például vízicsúszdák, csúszdarendszerek, vízibiciklik, vízi ugrálóvárak biztonságosságát igazoló megfelelőségi tanúsítványokra és a látogatók számára is információt nyújtó adattáblákon feltüntetendő jelölésekre irányul. Ezek közül a legfontosabb a terhelhetőség, azaz hogy mennyien használhatják egyszerre az adott eszközt biztonsággal. Az ellenőrzés kiterjed az üzemeltetési napló jogszerű vezetésére és a kezelő személyzet biztonságos üzemeltetéshez szükséges képesítési igazolásainak meglétére is.

A rendszeres fogyasztóvédelmi ellenőrzések hozzájárulnak ahhoz, hogy az üzemeltetők tisztában legyenek a szabályos működtetéshez szükséges követelményekkel. A fogyasztóvédelem továbbra is aktív jelenléttel, rendszeres ellenőrzésekkel szolgálja a strandokra és az aquaparkokba látogató családok és gyermekek védelmét, biztonságát.

(Forrás: ITM, fotó: Max Romulus/Pixabay)