Még ebben a hónapban megjelennek a kis- és középvállalatok fejlesztését célzó új pályázati felhívások a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében.

Az új GINOP-pályázatok között hamarosan megnyílik a logisztikai szolgáltató központok 6 milliárd forintos keretösszeggel vagy a kkv-k, beszállítói integrátorok támogatása 20 milliárd forint keretösszeggel. A GINOP minden pályázata – a jelenleg átdolgozás alatt álló felfüggesztettek is – június végéig megjelenik – mondta Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára a Joint Venture Szövetség (JVSZ) és az MKB Bank konferenciáján.

Hangsúlyozta, hogy az Irinyi Terv végrehajtásával Magyarország 2020-ra az Európai Unió legiparosodottabb államai közé tartozik majd. A stratégia egyik célja, hogy az ipar aránya a bruttó hazai termékben (GDP) a jelenlegi 23,5 százalékról 30 százalékra emelkedjen 2020-ig – mondta. Emellett csökkenteni kell az ipar egyoldalú függését a járműgyártástól és a hozzá kapcsolódó beszállítói iparágaktól, meg kell erősíteni a többi ágazatot is, a kiegyensúlyozott gazdasági fejlődés biztosítása érdekében – fejtette ki.

Kiemelte: az iparstratégia fő fejlesztési iránya tovább erősíti a nemzeti ipart, jelentősen épít az innovációra, segíti az új munkahelyek létrehozását, támogatja a hazai vállalatok verseny- és exportképességét. Az Irinyi tervben kiemelt ágazatok között a járműgyártás mellett a zöldgazdaságot említette, és elengedhetetlennek nevezte az egészséggazdaság vagy a speciális jármű- és gépgyártás, az ikt-szektor (infokommunikációs és távközlési), az élelmiszeripar vagy a védelmi ipar fejlesztését.

Cseresnyés Péter, az NGM munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára kifejtette: a foglalkoztatás 2010-óta több mint 500 ezerrel nőtt, a kormányzati intézkedések hatására, ezen belül több mint 330 ezer munkahely a versenyszférában jött létre. A GINOP-ból lehet pályázni a foglalkoztatási támogatásokra is. Az ifjúsági garancia programban mintegy 40 milliárd forintos keret áll rendelkezésre képzésekre és kompetenciafejlesztésekre, a 25 év alatti tartósan regisztrált munkanélküliek számára. A programokban 2016 március közepéig mintegy 26 ezer fő vett részt.

Egy másik, úgynevezett gyakornoki programban 15 milliárd forint keretösszeggel a fiatalok foglalkoztatásának ösztönzése bér és járuléktámogatással, cégen belüli mentorálással valósul meg, várhatóan 500-4500 projektet támogatnak majd, a program várhatóan augusztusban indul. A munkaerőpiacon hátrányos helyzetűek foglalkoztatási lehetőségeit az Út a munkaerőpiacra program keretében támogatják, több mint 110 milliárd forint áll rendelkezésre 2018 végéig – ismertette. Szólt arról is, hogy a közfoglalkoztatottak mintegy 15 százaléka lép át a munkaerőpiacra, míg 2010-ben ez az arány 7 százalékos volt. A kormány hosszú távú célja, hogy minél többen munkából tudjanak megélni és kevesebben szoruljanak segélyekre – húzta alá. 

Balog Ádám, az MKB Bank vezérigazgatója arról beszélt, hogy az uniós pályázatok hatása először 2017-ben jelentkezhet, mivel a tényleges kifizetések 2016 második felében várhatóak. Rámutatott: a vissza nem térítendő uniós támogatások, és az azokat kiegészítő kedvezményes források, így az nhp együtt utoljára ebben az évben segíti a vállalkozásokat. A bank speciális tanácsadást nyújt pályázatírási és projektmenedzsment szolgáltatásokkal és banki megoldásokkal együtt a pályázóknak. Ismertette: az MKB 1500 aktív nagy- és középvállalati ügyfélkapcsolattal és 35 ezer kisvállalati ügyféllel rendelkezik, a magyar nagyvállalati export egyötödéhez van valamilyen kapcsolata. (MTI)