A török miniszterelnök szerint Oroszországnak abba kellene hagynia a szíriai hadműveletet, ha nem hajlandó egyeztetni a szövetségesekkel.

Az orosz légierő önkényesen, másokkal nem egyeztetve hajt végre légi csapásokat Szíriában, ezzel például lehetetlenné teszi, hogy a törökök bombázzák az Iszlám Állam állásait – nyilatkozta a török kormányfő.

Ahmet Davutoglu (a fotón) erről a Haber Turk tévé csatorna csütörtöki adásában beszélt. A török kormányfő szerint többször jelezték Moszkvának, hogy együtt kellene működnie a hatékonyabb hadviselés miatt, ám nem kaptak választ. A kormányfő érthetetlennek nevezte, hogy az oroszok eddig több iskolát és kórházat is megsemmisítettek, arra hivatkozva, hogy ott terroristák rejtőznek, s közben ártatlan civileket áldoztak fel.

Ankara szerdán amiatt fejezte ki aggodalmát, hogy Moszkva Szíria északi részén egyfajta törpeállamot akar létrehozni, pont azon a területen, ahol türkmének élnek. Törökország szerint a testvérnép ellen is háborúznak az oroszok.

Éppen emiatt robbant ki Moszkva és Ankara között a legkomolyabb konfliktus. Törökország állítja, hogy az oroszok türkmén falvakat is támadtak. Az egyik ilyen akcióból visszatérő vadászbombázót a török hadsereg lelőtte, mert az megsértette a török légteret.

Moszkva válaszul egy sor gazdasági büntető intézkedést vezetett be Törökország ellen.