Harmadik alkalommal rendezték meg május 11-én a Kastély Fórum szakmai napot a Magyar Kastélyszállodák és Történelmi Épületek Szövetsége szervezésében. A rendezvénynek ezúttal az alsópetényi Prónay-kastély adott otthont.

A szövetség célja, hogy olyan közös szervezet működtessen, amelyben a tagok egymást segítve, együtt ötletelve, közös erővel hajtják előre a magyarországi kastélyturizmus szekerét és alázattal hódolnak az olykor elfeledett, de méltán híres történelmi épületek előtt.

A tavalyi bővítésnek köszönhetően a szervezet tagsági köre folyamatosan növekszik, olyan magas színvonalú szolgáltatást nyújtó történelmi épületekkel, amelyek nem rendelkeznek hagyományos értelemben vett szállás lehetőséggel, de rendezvényhelyszínként vagy szolgáltatás nyújtásuk miatt megérdemelten kerültek a szövetségbe.

Kocsis Eszter, a Luby Interaktív Kastélymúzeum, Pálmaház és Antik Rózsák Kertje titkára bemutatta Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyik kincses szigetét, Nagyart. Kocsis Eszter beszélt a mindennapi, de nem kizárólag a Luby kastélyt érintő problémákról, tervekről és a helyi munkaerő fontosságáról. Jövőre már éjszakára is fogadnak vendégeket, akiket majd faházakban szállásolnak el. Igazán bátor vállalkozásnak tűnik, hogy május elejétől az éttermük minden nap várja a betérőket.

A mándoki Forgách-kastélyról Gonda Gabriella tartott előadást. A 250 éves épület hatalmas fejlesztéseken esett át, megújuló energiával igyekeznek a költségeket csökkenteni és hozzájárulni a természet megóvásához.

A tolcsvai Helia-D Herba-kastély üzemeltetője, a Helia-D Kft. ügyvezető igazgatója, Budaházy Péter arról beszélt, hogy miként alkalmazzák ma a régi korok szépségápolási módszereit. Korszerű eszközökkel, technológiákkal igyekeznek a szépülni, relaxálni vágyó vendégek igényeit kielégíteni.

Max Eidlhuber, a Schlosshotels & Herrenhäuser elnöke arról tartott előadást, hogy miként tudják új ötletekkel, megoldásokkal, fejlesztésekkel akár nyereségesen is üzemeltetni Ausztriában a kastélyokat.

A Gundel Ház Igazgatója, Kozma Kálmán a régi és mai kor hagyományairól, étkezési szokásairól, konyhatechnológiájáról, illetve a nyersanyag felhasználásáról beszélt.

A Magyar Kastélyszállodák és Történelmi Épületek Szövetsége felmérése alapján 2015-2016 év között közel 20 százalékos növekedés volt a rendezvények számában a tagjaiknál, a bevételek 22,5 százalékkal növekedtek.

Tavaly a rendezvények 70 százaléka volt céges, 30 százaléka pedig egyéni vendégeknek szerveztek különböző eseményeket, amelyek közül az esküvők és konferenciák lebonyolítása a legnépszerűbb.

A kastélyszállodák 70 százalékánál terveznek beruházást. Ezek elsősorban technikai fejlesztések, illetve szálláshely szolgáltatás kialakítása és bővítés.

A tavalyi év sikeres módosításainak köszönhetően a szövetség tagsági köre bővült, a szervezetet egyre többen keresik meg helyreállított vagy felújítás alatt álló, több mint 100 éves épületek tulajdonosai és üzemeltetői.

A szövetség tagjai:

  • Apponyi Kiskastély és Natur Minihotel – Medina
  • Batthyány Kastélyszálló**** – Zalacsány
  • Forgách Kastély – Mándok
  • Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont – Gyula
  • Graefl Major – Kétútköz (felújítás alatt)
  • Hotel Vécsecity**** – Hernádvécse
  • Luby Interaktív Kastélymúzeum, Pálmaház és Antik Rózsák Kertje – Nagyar
  • Misefa Kastélyszálló – Misefa
  • Prónay-kastély**** – Alsópetény
  • St. George Hotel**** – Budapest
  • Szent András kastély – Bölcske
  • Széll Kálmán Kastélyszálló – Rátót
  • Szidónai Kastélyszálloda – Röjtökmuzsaj

A szakmai program után május 12-14. között rendezik meg a Kastélyok Nyitott Hétvégéjét a nagyközönség számára. Minden nap többek között díjmenetes kastélynézésre várják a vendégeket a szövetség tagjainál.

Gulyás Eszterrel, a szövetség elnökével a KamaraOnline korábban készített interjúját ITT olvashatja.

A fotón a Prónay-kastély