A hitelintézetek összesített adózott eredménye 141,3 milliárd forint volt az első háromnegyed évben, a harmadik negyedévben csak 1,3 milliárddal nőtt. Tavaly az első kilenc hónapban még 333,7 milliárd forint vesztesége volt a bankszektornak.

A Magyar Nemzeti Bank pénteken közzétett adatai szerint 2015. első három negyedévében a hitelintézetek összesen 163,1 milliárd forint adózás előtti nyereséget értek el. A 144 hitelintézetből 83 volt nyereséges, a 61 hitelintézet pedig összesen 102,1 milliárd forint veszteséget könyvelt el.

Az első három negyedévben az értékvesztés és kockázati céltartalék, illetve a rendkívüli eredmény között jelentős átrendeződés történt, mivel a tavalyi második, harmadik, és utolsó negyedévekben az elszámolási törvény miatti elszámolásokra megképzett céltartalékokat a hitelintézetek az idei első három negyedévben felhasználták, azaz a céltartalékokat visszaírták, a tényleges veszteségeket pedig rendkívüli ráfordításként elszámolták.

A kamatbevételek 14,4, a kamatráfordítások 9,7 százalékkal estek vissza a múlt év első kilenc hónapjához képest, így a kamateredmény 17,9 százalékkal csökkent. A jutalékeredmény 3,4 százalékkal nőtt.

A hitelintézetek tőkeellátottsága összességében érdemben nem változott a harmadik negyedévben, az átlagos tőkemegfelelési mutató szeptember végén 20,5 százalékot tett ki.

A hitelintézetek mérlegfőösszege a harmadik negyedévben 649 milliárd forinttal, 2 százalékkal csökkent, így szeptember végén 32 129 milliárd forintot tett ki. A belföldi irányítású hitelintézetek arányának folyamatos növekedése figyelhető meg 2011 vége – 2015. harmadik negyedévének vége között. Idén szeptember végén már 57,2 százalékot ért el a belföldi irányítású hitelintézetek mérlegfőösszegének aránya a szektor teljes mérlegfőösszegéhez viszonyítva.

A jegybanki és bankközi betétek együttes állománya ismét jelentősen, 18,6 százalékkal csökkent, ezzel párhuzamosan az értékpapírok állománya 9,3 százalékkal emelkedett, ebben a negyedévben is főként a jegybanki eszköztár átalakulása miatt.

A hitelek bruttó állománya 2,2 százalékkal mérséklődött a harmadik negyedév végére. A háztartások és a nem pénzügyi vállalatok bruttó hitelállománya egyaránt csökkent, előbbi 1,6, utóbbi 0,8 százalékkal.

A teljes bruttó hitelállomány az idei első három negyedévben 6 százalékkal, tavaly szeptember végéhez képest 6,7 százalékkal csökkent.

A háztartási hitelállományon belül a késedelmes hitelek állománya a harmadik negyedévben 4 százalékkal csökkent, ezen belül a 90 napon belül késedelmes állomány 21 százalékkal esett vissza, míg a 90 napon túl késedelmes állomány 11,3 százalékkal nőtt. A háztartások bruttó devizahitel állománya tovább csökkent. Elsősorban az elszámolás és forintosítás hatására a háztartások 2014 végén fennálló 3553,2 milliárd forint bruttó devizahitel állománya az első negyedév végére 303,3 milliárd forintra csökkent, ami a második negyedévben  228,5 milliárd forintra, majd szeptember végére még tovább csökkent 186,7 milliárdra, ami tavaly év végéhez hasonlítva 94,7 százalékos csökkenést jelent. 

A háztartások forint hitelállománya 0,9 százalékkal szintén csökkent a harmadik negyedévben.

A háztartási hitelek késedelmességének első negyedévi jelentős javulása a devizahitelek elszámolásának egyszeri kedvező hatása volt. A 90 napon túl késedelmes hitelállomány a második negyedévtől ismét növekedésnek indult, a március végi 982,6 milliárd forintról június végére 994,5 milliárd forintra nőtt, majd szeptember végén már 1107 milliárd forintot tett ki.

A háztartási szektorban a 90 napon túl késedelmes hitelek aránya a harmadik negyedévben 18,4 százalékra nőtt az első fél év végi 16,2 százalékról.

A nem pénzügyi vállalati hitelállomány a harmadik negyedévben 0,8 százalékkal csökkent a második negyedév végéhez képest, így a szeptember végi hitelállomány 8,4 százalékkal maradt el a tavaly év végi szinttől. A késedelmes hitelek állománya a harmadik negyedévben ennél nagyobb arányban, 3,7 százalékkal csökkent, ezen belül a 90 napon túl késedelmes állomány 4,3 százalékkal csökkent. A vállalatok hitelintézetekkel szemben fennálló forinthiteleinek állománya 2,7 százalékkal nőtt, ezzel szemben a devizahiteleik állománya 4,4 százalékkal csökkent. A késedelmes forint- és devizahitelek állománya egyaránt csökkent, előbbi 1, utóbbi 6,4 százalékkal.

A 90 napon túl késedelmes háztartási hitelek aránya a teljes háztartási hitelállományhoz viszonyítva az első negyedév végi 15,8 százalékról a második negyedév végére 16,2 százalékra nőtt, majd ezt követően a harmadik negyedév végére 18,4 százalékra emelkedett. A 90 napon túl késedelmes vállalati hitelek aránya 13,9-ről 13,4 százalékra csökkent a harmadik negyedévben, mivel a 90 napon túl késedelmes állomány nagyobb mértékben csökkent, mint a teljes vállalati hitelállomány. A vállalati forint- és devizahitel állomány minősége egyaránt javult. A 90 napon túl késedelmes hitelek aránya a vállalati devizahitel állományban 14,8 százalékról 14,2 százalékra, míg a forinthitel állományban 13 százalékról 12,8 százalékra csökkent.

MTI